Pučálka – pražený naklíčený hrách

Pučálka je tradiční staročeský pokrm. Dříve se jídával s chlebem jako tradiční postní pokrm, někdy namíchaný s kroupami. Připravuje se ze sušeného hrachu, který je třeba dát 2-3 dny před přípravou naklíčit. Já ji občas připravuji jen jako zobání (třeba právě v postní době), někdy jako přílohu k masu v zimním období, kterou doplňuji rýží nebo chlebem. Luštěniny s obilninami jsou výborná kombinace co se zastoupení a využití živin týče a tak třeba v postní předvelikonoční době určitě můžete zkusit i jako hlavní jídlo.

Klíčení hrachu

Ke klíčení je potřeba použít celý hrách se slupkou (nikoli půlený). Na přílohu pro rodinu budete potřebovat tak 1 menší šálek sušeného hrachu (hodně nabyde). Odměřené množství přeberte, odstraňte nečistoty, půlky, prázdné slupky, propláchněte v sítku vodou a vložte do misky nebo zavařovací sklenice s dvojnásobným množstvím studené vody. Přikryjte čistým plátýnkem (utěrkou) a nechte stát 24 hodin.

Poté slijte vodu a na sítku propláchněte studenou vodou. Opět vsypte do sklenice nebo na vlhkou čistou utěrku, přikryjte čistým plátýnkem a nechte dalších 24 hodin stát. Poté již hrách bude naklíčený a můžete buď připravit pučálku (nebo kaši či polévku) nebo opatrně propláchnout a nechat ještě jeden den klíčit.

Pučálka

Naklíčený hrách propláchneme opatrně studenou vodou, osušíme a upražíme buď tradičně v troubě na sádlem vymazaném plechu, nebo na pánvičce (na sádle nebo másle). Hotové pak osolíme a opepříme, případně můžeme podávat na sladko s medem, pampeliškovým sirupem nebo cukrem. Já občas dělám se solí pepřem, trochou medu a případně i česnekem a není to vůbec špatné. Myslím, že se dá s chutěmi experimentovat.

Pokud chcete podávat jako zobání pro návštěvy, možná bych zkusila upražit na sucho, případně podávat se lžičkami nebo dostatkem ubrousků ;-).

Těhotenství, kojení, malé děti:

Kvůli nadýmavým účinkům hrachu není vhodné pro maminky kojící malá miminka. V těhotenství vhodné, lépe bez pepře, pro děti vhodnější sladká varianta, případně jen s trochou soli.

Bez „Ěček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.