Opravdu to Marie Kondo vzdala?

Photo courtesy of KonMari Media, Inc.

V posledních dnech se roztrhl pytel s články, které „odhalují šokující pravdu“ o Marii Kondo, která údajně rezignovala na úklid poté, co se jí narodilo třetí dítě a má doma nepořádek. Jen málo z nich střízlivě, bez emocí a bez náznaku výsměchu či pohrdání. Z každého takového článku nebo videa ale přímo sálá absolutní nepochopení celé KonMari filosofie a toho, o co v ní doopravdy jde. Chybí také samotné pochopení toho, jakými životními fázemi každá z nás žen prochází a jak se propisují třeba právě do péče o domácnost.

„Jestli ono to věčný dokonalý uklízení není tak trochu únik ..? Nakonec i Marie seznala, ze jsou důležitější věci než srolované ponožky 😃“ napsala mi kamarádka na zeď a přiložila jeden z článků. U mě ve skupině Útulný domov byly během pár dní publikované další dva takové články, další mi poslal někdo ve zprávě. Nejprve jsem zkoušela reagovat na každý zvlášť, ale pak jsem se rozhodla využít většího prostoru ke sdílení mého pohledu na věc tady na blogu.

Malé děti a perfekcionismus

Když jsem četla první knihu od Marie Kondo „Zázračný úklid“, měla jsem už 2 malé děti. Říkala jsem si, že až bude mít jednou Marie Kondo děti, tak se buď zblázní nebo to bude muset přehodnotit. Knížka mi přišla velmi povrchní a bez nějaké životní moudrosti (kterou jsem nacházela v jiných úklidových knihách např. „Zbavte se nepořádku s feng-šuej“ od Karen Kingstonové nebo později v knize „Danšari“ od Hideko Jamašity). Druhá kniha „Žít s radostí“ už byla daleko shovívavější a četla se mi mnohem lépe. Přesto jsem ale celou šíři filosofie KonMari pochopila až na školení pro konzultantky této metody, které jsem absolvovala v červnu roku 2022.

Vždy jsem měla za to, že KonMari metoda je velmi striktní. Ano, už jsem věděla, že jde o to, co si necháváme, ne o to, kolik věcí dáme pryč, přesto jsem měla za to, že nás na školení naučí, jak přimět lidi dávat pryč věci, které jim nepřináší radost. K mému překvapení nás nic takového neučili a když jsem se na to zeptala, řekli mi, že to je vždy jen na našich klientkách a že nemusí dát pryč vůbec nic. Samozřejmě nás učili, jak vést konzultace, jak pokládat otázky a naučit tak klientky poznávat, co si opravdu chtějí nechat, ale až tam jsem zjistila, že KonMari metoda má mnohem víc společných rysů s filozofií Útulného domova, než jsem z knížek pochopila.

Dalším společným rysem totiž bylo také to, že nejde jen o to, abychom měli perfektní domov, který bude vždy a za každých okolností dokonale uklizený, ale že jde o to, aby nás náš domov podporoval v životě, který chceme žít. A to, že je to hlavní a s touto myšlenkou také začínáme každý KonMari úklid (nejen já, ale také všechny konzultantky KonMari® metody). „Jaký život chci žít?“ a až potom následuje otázka: „Jak si uspořádám svůj domov a co si v něm nechám, abych takový život mohla žít?“ Další kniha Marie Kondo „Kurashi at home“ (tu jsem ještě nečetla, ale už o ní slyšela) pojednává právě o tom našem vysněném způsobu života. A právě zde se dostáváme k tomu, že Marie Kondo říká, že teď se třemi malými dětmi se oprostila od svého perfekcionismu, co se úklidu týče a vnímá to tak jako správné právě v tuto chvíli a pro tuto její životní etapu. Do té doby se totiž snažila, coby úklidová poradkyně, mít doma neustále dokonale uklizeno, ale přiznala, že už to pro ní nebylo zdravé a měla příliš nabitý program, že se rozhodla teď žít jinak.

Ano, zmiňuje, že má doma nepořádek, ale tuším, že ten nepořádek bude spíše provozní. Věci, že mají své místo a tam je také uklízí minimálně několikrát týdně, spíš každý večer. Možná už nemá seřazené věci ve skříni podle barev a někdy je tak unavená, že neuklidí večer kuchyni, nicméně nevěřím, že by doma měla skladiště věcí, které přesouvá z jednoho místa na druhé a neví si s tím rady nebo podobný nepořádek.

A proč si to myslím? Také jsem bývala perfekcionistka a potřebovala mít vše dokonalé – od úklidu, přes výzdobu, vše nažehlené a neustále uklizené. Dokud jsem neměla děti, šlo to. Dokonce jsme jeden čas měli s tehdejším partnerem paní na úklid a já po práci věnovala každý den úklidu ještě v průměru tak 2 hodiny. A ano, bylo to dle mých představ. Ale pak přišly děti. S jedním to ještě šlo alespoň občas dostat do pěkného stavu, se dvěma už hůř, ale pořád jsem se snažila a právě se třetím jsem perfekcionismus musela úplně pustit a začít věci dělat jinak. Proto mě nepřekvapuje, že to má Marie Kondo stejně, ona má jen tu smůlu, že je na očích. A já to štěstí, že jsem se začala tématu Útulného domova plně věnovat právě ve chvíli, kdy jsem měla ty 3 malé děti, takže je to vlastně čím dál tím lepší :-).

S tím, že doma zdaleka nemám vše dokonalé, jsem se nikdy netajila a ukazuji od začátku, jaké to je s malými dětmi. Ale také už vím, že už asi 2 roky (od doby, co byly nejmladší 3 roky) to jde zase líp a líp a proto i tuším, že i Marie Kondo se zase ke svému stylu péče o domácnost postupně vrátí. Sice už to třeba nebude tak, jako předtím, než děti měla, zato to bude hlubší právě o tu moudrost a pokoru v tomto období života nabytou.

A tak je to v našem životě se vším, nejen s úklidem. Procházíme různými životními etapami – přijímejme je takové, jaké jsou – se všemi krásami i nedokonalostmi. Je normální, že se my sami i náš život a jeho prožívání mění. Dospíváme, zrajeme, stárneme. Náš domov tu pro nás je celou tu dobu. Je nám k dispozici a může nám přinášet radost. Ať už dokonale uklizený, nebo v jiných životních etapách se všemi nedokonalostmi, které k tomu patří.

Znamená to, že KonMari metoda nefunguje?

Neznamená. KonMari metoda je způsob, jak si zorganizovat svůj domov. Jak projít vše, co doma máme a najít všem věcem své místo. Můžeme i nemusíme se zbavovat věcí, ale získáme ke všem věcem, které si necháváme, vztah a ty zapomenuté přivedeme zpět do našeho života. Naučíme se pořizovat nové věci s rozmyslem a tak, aby ladily s naším vysněným způsobem života. Náš domov a věci, které máme nám budou dál dělat radost, ať už se rozhodneme v této konkrétní životní situaci seskupit priority jakkoli. A já vidím u svých klientek, že opravdu funguje a vnáší radost do života. A jsem ráda, že jednou mojí klientkou, která dokončila úklid celé své domácnosti podle této metody je právě máma 3 malých dětí (tenkrát bylo nejmladšímu něco přes půl roku a druhé dvě byly ještě ve školce).

A i ze zákulisí, kde vše probíráme s týmem, který je Marii Kondo blízký, vím, že Marie Kondo to opravdu nevzdala a došlo jen k neporozumění a vytržení z kontextu. Nedá se říct, že by Marie Kondo změnila názor nebo, že by KonMari metoda přestala fungovat. Marie Kondo jen upustila od svého perfekcionismu na čas, kdy má malé děti.

Dokonce to ani neznamená to, že by úklid domova neměl smysl. Marie Kondo není jediná, kdo říká, že právě harmonický domov, který nám dělá radost, je důležitý pro to, jak se v životě cítíme. Proto i v případě, že by ona sama opravdu na úklid rezignovala, neznamená to, že bychom měli rezignovat na tvoření útulného domova i my. Marie Kondo nám dala krásný nástroj, jak takový domov vytvořit a já, jako certifikovaná konzultantka metody KonMari® dál ráda nabízím osobní konzultace, kde s klientkami uklízím dle této metody. Pokud Vás možnost takovéto konzultace zaujala, ozvěte se mi, nebo si přečtěte více informací >>>>TADY.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.