Miluji nové začátky

Zítra nám začíná škola. Letos už půjdou s aktovkami poprvé všechny 3 děti. A já vzpomínám na svoje školní léta. Od mala jsem ty nové začátky milovala – nové obaly, ořezané pastelky, srovnaný penál, nepopsané sešity, prázdná žákovská knížka.

To vše pro mě znamenalo nové možnosti – možnosti naplnit žákovskou jen jedničkami, tentokrát neohnout rohy sešitů, neponičit obaly, uchovat pastelky seřazené podle barev, … Nevadí, že se to nakonec nikdy nepodařilo, stejně jsem ty možnosti, které nové začátky nabízí milovala – asi jako každý velký snílek.

A zůstalo mi to dodnes!

Teď jdou do školy děti a já se zase toulám po světě svých snů a přemýšlím, jaké budu dělat dětem svačiny, kdy a kde budeme dělat domácí úkoly, zapsala jsem je do kroužků podle jejich talentů a do kterých chtějí. Sním si o tom, jak bude vypadat náš každodenní život.

Už vím, že to nepůjde 100% naplnit. Že se nám někdy stane, že na úkol zapomeneme a půjdeme ho psát v devět večer. Že někdy děti dostanou na svačinu tatranku, protože nic nestihnu připravit. Že holky nebudou mít každý den pečlivě zapletené copánky a někdy jen stáhnu poloučesané vlasy do culíku a že nejspíš i přijdou nemoce a z kroužků je budu muset omluvit.

Ale to mi nemůže pokazit tu radost z nového začátku a možností. A snění si o něčem, co jsem nazvala „JOYLO stav„. 

Ten název jsem vymyslela tehdy, když jsem před pár lety tvořila online kurz JOYLO Home. (JOYLO Home je zkratka pro enJOY and LOve your home – tedy užívej si svůj domov a miluj ho).

V jedné jeho části si právě každý za sebe určujeme, jaký je pro nás JOYLO stav jednotlivých místností. Je to takový ideální stav, ale ne nedosažitelný. Přirovnala bych to ke stavu, v jakém bychom chtěli domov mít před nějakou důležitou návštěvou. Je v něm trochu víc – hezká čistá utěrka, čisté ručníky, nablýskané zrcadlo a baterie u umyvadla, květina na stole, čistý gauč, …

Neznamená to, že v takovém stavu bude domov každou chvilku, ale víme, k čemu směřovat a že je to to ono, když domov v JOYLO stavu je.

A já si to převedla i do života obecně. Ráda si sním o JOYLO stavech týkajících se právě třeba života s dětmi a rodinného života vůbec. Vím, že není reálné, aby to tak bylo stále, ale je pro mě snazší se tomu stavu přibližovat a hlavně si to pak užívat, když JOYLO stav nastane. 

Není to tedy jen nějaký ideál, jde o dosažitelný stav, o kterém ale vím, že nelze udržet 100% každý den. A to je důležité, protože pak si nevyčítám, že jsem selhala, když se mi nedaří žít tak, jak jsem si vysnila.

I pokud nemáte malé děti, můžete využít pozdně letní a podzimní čas ke změnám ve svých životech.

Ráda Vás každý rok touto dobou provedu cestou, ve které svůj život střízlivě nahlédnete z různých úhlů a naučíte se, jak do života zavádět to, co chcete. O tom je právě zmiňovaný online kurz JOYLO Home. A nejen o tom, zamilujete se v něm do svého domova a samy si určíte, jaký je pro Vás onen JOYLO stav jednotlivých místností. Více o tomto kurzu se dočtete >>>TADY

Před začátkem tohoto kurzu pak probíhá každý rok tzv. JOYLO týden ve skupině Útulný domov s Helenou Procházkovou“. Vstup do skupiny a k obsahu JOYLO týdne je zdarma. Těším se na Vás ve skupině kdykoli během roku. Vstoupit můžete >>>TUDY.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.