To něco navíc, co dělá domov i život krásnější

Život není o tom, kolik věci stíháme, ale JAK je děláme a jak se u toho cítíme.

Život můžeme prožít tím, že se s jazykem na vestě budeme snažit dostát všem svým požadavkům na sebe a představám o tom, co bychom měli dělat. Můžeme se pak cítit různě, ale bývá zvykem, že i přes to všechno, co děláme se necítíme dobře. Vždy je možnost se v něčem zlepšit, dělat toho víc nebo dělat věci lépe.

I já jsem léta žila pohlcená pocitem frustrace z nedokonalosti. Čekala jsem vždy „až“ se něco stane a já budu zvládat (až budou děti větší, až se přestěhujeme, až se dokončí toto nebo tamto, až mi bude líp,…) a roky plynuly a já dokonalá nebyla – a co víc, ani jsem se tomu nepřibližovala.

A pak mi to začínalo docházet. Dokonalost není cíl. O co tedy v životě jde? A tehdy mi přišlo na mysl, čeho si lidé v mé blízkosti všímali a co mi i nejbližší lidé řekli. Cením si Tě pro to něco navíc, co dáváš do běžných činností. Že nevařím jen proto, že musím vařit, ale že do toho vždy přidám něco navíc a jídlo je výborné. Že doma jen neuklízím, aby bylo naklizeno, ale vytvořím příjemný prostor, kde se příjemně tráví čas. Můj domov není naleštěný, podlahy se neblýskají, ale nechybí kytka na stole, deka a polštářky na gauči a vůně bábovky linoucí se z trouby.

Je to něco, co nazývám dotekem lásky a radosti. Je to to něco navíc, co dělá náš domov i život krásnější.

Nesoustřeďte se na to, dělat v životě co nejvíce věcí, soustřeďte se na to, abyste věci, které děláte, dělali s grácií a nezapomínejte na doteky lásky a radosti. Je to něco, co přetrvá v našich myslích a vzpomínkách dětí, na rozdíl od nablýskaných podlah.

A pokud cítíte, že úplně nevíte, jak na to, jste chyceni v kole povinností a zdá se Vám, že nemáte už vůbec na nic čas, podívejte se, kdy začíná další běh online programu JOYLO HOME a přidejte se. Pojďte žít život, který budete milovat. Více informací najdete >>>TADY

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.