Vánoční rybí polévka

Jaké je tajemství výborné rybí polévky? Před vařením vyndat žábry! (tmavě červené). Zjistila jsem, že ne všude se to tak dělá a polévka je pak nahořklá. A tady tedy náš tradiční rodinný recept.

Kapří hlavy, ploutve a mlíčí či jikry
celer
mrkev
petržel
cibule
česnek
muškátový květ (nebo zázvor)
divoké koření (kuličky pepře, bobkový list, nové koření, hřebíček)
máslo
trochu hladké mouky
sůl

houska

Kapří hlavy a ploutve uvaříme ve slané vodě s pár stroužky česneku a divokým kořením ( pepř, bobkový list, nové koření, hřebíček). Můžeme dát také cibuli.

Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemno a osmahneme na másle.

Když je maso hotové, přecedíme vývar. Hlavy obereme a maso se přidáme do vývaru.
Přidáme pokrájené mlíčí nebo jikry a osmahnutou zeleninu. Chvíli povaříme.

Ochutíme muškátovým květem (nebo případně zázvorem, ale já dávám muškátový květ) a zahustíme jíškou. Můžeme přidat zelenou petrželku. Ještě chvíli povaříme

 

Podáváme s houskovými kostičkami osmahnutými na másle.

Mně tato polévka nejvíc chutná s vůní františka. Vzpomínám vždy na to, když jsme byli malí. Na Štědrý den jsme se postili (=k snídani vánočka, k obědu jen rybí polévka a až pak byla velká večeře) a k obědu voněl františek v perníkové chaloupce a kouřil z komína. Bohužel mi to u nás doma nějak neprochází, už jsou na mě dva, co jim to k jídlu nevoní.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.