Hygge – štěstí, radost, spokojenost, upřímnost, útulnost

Konečně je to tady. Styl, který mi doslova mluví z duše. Je to přesně to, co se snažím od začátku předávat dál, jen se mi to nedařilo tak přesně vystihnout. Není to spoutanost žádným stylem, úklidovým systémem, minimalismem, feng-šuej či jinou filosofií. Je to zkrátka hygge. Ano, Dánové pro to mají své slovo – hygge, které to vše obsahuje – útulnost, štěstí, radost, spokojenost, upřímnost, propojení s přírodou a různými ročními obdobími,… To vše můžeme nalézat v nejrůznějších oblastech života. Není to o tom, co a jak děláme, ale jak se cítíme. Je to o přirozenosti a svobodě, kráse a štěstí, které přináší. Žádná strojenost, bezúčelné záplavy sériově vyráběných dekorací, ani sterilní dokonale uklizené prostředí. Je to styl, odrážející Váš život a sebejistotu v přirozenosti.

Dovolím si teď pro ilustraci citovat Christinu B. Kjeldsenovou, editorku a autorku několika knih o severském bytovém designu a životním stylu (Z knihy Hygge, cesta ke štěstí od Marie Tourell Søderbergové):

„Hygge má tu nádhernou vlastnost, že je v každém domově jiné a já bývám často překvapená, kolik různých  míst a stylů mi připadá hyggelig.
Hygge se silně váže k pocitu bezpečí. Přichází, když vycítíte, že člověk stojící za podobou okolního prostředí je naprosto spokojený se svým řešením, ale zároveň se nebojí vyzdobit si domov intuitivně, případně vyzkoušet něco nového.
Domov vyzdobený tak, jak se má, věcmi, nábytkem a estetickým stylem vybraným výhradně podle nějaké formule nebo specifického schématu považovaného za správný, nebývá moc hyggelig.
Hygge ve skutečnosti vyvěrá z upřímnosti ve věcech, kterými se obklopujete – prostředí a rámec vašeho domova by měly reflektovat rozhodnutí, která jste učinili s ohledem na svůj každodenní život. Pokud milujete vaření, hosty a jídlo, pravděpodobně bude vaše hygge prostupovat kuchyní a kolem stolu. Stejně tak propůjčí entuziasmus a požitek milovníka umění domovu jinou atmosféru v souladu s tím, pro jakou estetiku se dotyčný rozhodl.
Hygge vašeho domova bude také nepochybně odrážet čas a energii, které místu věnujete. Pokud si promyslíte, jak a proč vybrat konkrétní nábytek, umělecké i užitné předměty, květiny, maličkosti, závěsy – prostě cokoli – budete se mezi nimi cítit uvolněně a vaši přátelé poznají, jací jste.“

Hyggelig jsou pro mne ručně vyráběné hračky, oblečení a dekorace (tvořené spolu s dětmi), šálky na kávu po babičce, stará kredenc v nové kuchyni, teplé světlo svíček a klasických žárovek, odpolední káva na terase, teplé ponožky, doma upečený chléb, květiny, houpací křeslo, svíčky na vánočním stromečku, společné jídlo, setkání s přáteli nebo rodinou, … Pro každého to bude trochu něco jiného a v tom je to kouzlo.

Nevím jak Vy, ale já vyrůstala v prostředí, kde se kladl velký důraz na to, co je „správné“, kdy se co má dělat, kdy je na co čas, co je vhodné a co ne. Jsem za to částečně ráda, protože jsem se díky tomu naučila jisté disciplíně, která je  životě potřeba, ale mám za to, že taková výchova bere člověku víru v sebe, omezuje vědomí sebe samého, obrazně řečeno mu přistřihává křídla a brání v rozletu. Jsem ráda, že jsem si mohla uvědomit, že život takový nemusí být. Že se nemusíme nechat spoutat pravidly ani očekáváními okolí.

Hygge je styl, kterým chci žít a chci v takovém prostředí vychovávat děti. Chci si s nimi naplno prožít tu radost, která je u nich ještě nezkalená. Chci pro svoji rodinu vytvořit hyggelig domov a uchovat v dětech tu kreativitu a radost v očích.

A kdy spolu s dětmi cítím, že mne prostupuje hyggelig pocit? Každou noc, když si jdu lehnout vedle svého miminka, když se v noci vzbudí a přisaje se k prsu, když si zpívám se svou holčičkou a ona nadšeně tancuje a směje se od ucha k uchu, když vidím, jak se všechny děti mají rády, jak se nejstarší kluk láskyplně mazlí s miminkem nebo učí mladší sestřičku něco o Vesmíru. A úplně nejkrásnější hygge pocit je, když sedím na gauči, mám na sobě miminko a přijdou druhé děti a láskyplně mazlí miminko a všechny se smějí a jsou naprosto šťastné a to vše se odehrává na mém těle. A to jsou ty chvíle, které dávají všemu smysl. A tím se řídím i co se našeho bytu týče. Není důležité, co by se jak mělo nebo nemělo dělat, důležitá je radost a nadšení, se kterým tvoříme. Když ve své tvorbě budeme dostatečně sebevědomí, radostní a  přirození, výsledek bude hyggelig. Každý v sobě tu tvůrčí sílu a schopnosti má. 

Pokud se chcete dozvědět více o tomto stylu, nabízím Vám inspiraci ve své e-knížce Jak vytvořit útulný domov.

Pokud se doma necítíte hyggeligt a rádi byste něco změnili, můžete také využít mých e-konzultací a věřím, že společně nalezneme cestu k Vašemu vysněnému domovu.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.