Opět velice snadný a u dětí vesměs oblíbený recept. Pórková polévka se hodí k masitým nebo sladkým jídlům. U nás ji ráda dělám třeba k palačinkám.
1 pórek
1 cibule (nemusí být)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
sůl
Pórek přeřízneme podélně na čtvrtiny a nakrájíme na tenká kolečka.
Cibuli nakrájíme najemno.
V hrnci rozpustíme máslo, vložíme pórek a případně také cinbuli a osmahneme (cca 3-5 minut).
Přisypeme mouku a ještě chvilku smažíme na mírnějším ohni. Zalijeme dostatkem vody, osolíme, promícháme (aby se nic na dně nepřipalovalo) a vaříme do změknutí. Můžeme dochutit polévkovými bylinami nebo nějakým – nejlépe BIO – zeleninovým bujónem, ale není třeba (zvlášť pokud máte svůj vlastní pórek).
K pórkové polévce si připravíme na másle osmahnuté chlebové či houskové kostičky (většinou ji dělám, když je potřeba zpracovat staré pečivo).
Těhotenství, kojení, malé děti:
Pórková polévka není vhodná při kojení malých miminek kvůli svým nadýmavým účinkům. Pro těhotné je vhodná a dětmi bývá oblíbená.
1 komentář
Komentáře nejsou povoleny.