Chléb z droždí

Receptů na chléb je na internetu i ve spoustě kuchařek víc, než dost. Já vám dnes předám recept, který jsme si oblíbili nejvíce. Na chléb z droždí se většinou pohlíží velice svrchu zastánci kváskového chleba. Já peču oba druhy (především podle času, který mám k dispozici a také zda mám či nemám kvásek, který si připravuji doma sama). Kvasnice obecně považuji za zdraví prospěšné a netrápím se tím, když zrovna nemáme kváskový ;-).

350 ml podmáslí (nebo jiné tekutiny – používám též vodu nebo vodu s jogurtem)
1 lžíce octa
1-2 lžíce oleje
30 dkg hladké mouky
20 dkg žitné mouky
2 lžičky kmínu (nebo chlebového koření)
1 lžička sušeného droždí
1,5 lžičky soli

Těsto si připravuji v domácí pekárně:
Do nádoby naliji tekutinu, přidám ocet a olej. Pak přisypu obě mouky tak, aby byla tekutiny pokrytá, doprostřed udělám mělký důlek na sušené droždí a do rohů vsypu sůl a kmín nebo koření (můžu přisypat až po zvukovém signálu).
Zapnu program na těsto.

Připravené těsto dám do ošatky vysypané hladkou moukou, přikryji čistou utěrkou a nechám kynout ještě půl hodiny na teplém místě.
Předehřeji si troubu na 220°C a dospod trouby si dám kastrůlek s vodou.
Po půl hodině přendám nakynuté těsto na plech na pečící papír, potřu osolenou vlažnou vodou a dám do trouby.
Peču 15-20 min na 220°C s kastrůlkem s vodou. Poté kastrůlek vyndám, znovu potřu chléb osolenou vodou a dopeču na 180°C – 200°C (podle trouby) 40-45 min.

Pokud nevlastníte domácí pekárnu:
Připravte si kvásek z asi 1/2 kostky droždí, trochy mléka a lžičky cukru. Ten nechte na teple trochu vzejít.
V míse smíchejte mouku a kmín. Vlijte vzešlý kvásek a promíchejte. Poté přidejte vlažné promíchané tekutiny a pořádně propracujte (vyfámujte) těsto Mlžete buď vařečkou, nebo použijte ruční mixér s hnětacími metlami. Poté dejte těsto v míse (nebo na ošatce) lehce pomoučete, přikryjte čistou utěrkou a dejte na teplé místo asi na 1-1,5 hodiny vykynout.

Dále pokračujte, jak je popsáno výše.

Tip

Tento základní recept můžete různě obměňovat (výborná byla například varianta s česnekem a olivami). Můžete chléb potírat také místo slanou vodou, vejcem  (je zlatavější, ale zase spíše popraská).

Těhotenství, kojení a malé děti:

Čerstvé pečivo může být problémem při kojení malých miminek. Tak pokud to Vaše mívá problémy s bříškem, raději se čerstvému pečivu vyhněte. V těhotenství a pro malé děti vhodné.

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 4

  1. Helčo díky, mám novou pekárnu tak kromě sladké buchyt (která by myslím byla lepší z touby) bude tohle první recept, který vyzkouším. Jakožto zelenáč v pečení chleba mám ještě pár otázek – nedá se chleba v té domácí pekárně rovnou upéct – nebo spíš jaký je v tom rozdíl? Kde koupit chlebové koření? Čerstvé droždí v kostce je blbé? Čauky

    1. Ahoj, ano, chleba se da samozrejme upect primo v pekarne a kdyz neni cas, tak to tak delam. Nejvetsi nevyhodou pro me je absence krupave kurky. Resp. Pomazanim navrchu se d docilit maximalne pekne kurky jen zeshora. Nekdy se mi stane, ze se chleba uplne nedopece nebo spadne nebo neco,to se mi v troube jeste nestalo. Co se klasickeho drozdi tyce, nemam zadnou zkusenost. Na svoji prvni pekarne jsem se docetla, ze neni vhodne, tak jsem nikdy nezkousela, ale na netu jsou recepty s klasickym. Jen nevim, jestli se pak nechava vzejit kvasek, ktery se pridava nebo jak to funguje. Kdyz mam chlebovy kvas, tak delam i z nej, ale na to mam specialni asi 7 hodinovy program. Chlebove koreni jsem kupovala od Sonnentoru myslim v Countrylifu, ale budou ho mit asi leckde. Vetsinou ale pecu s kminem (asi 2 lzice celeho nebo drceneho). Tak hodne zdaru!

Komentáře nejsou povoleny.