Toto jídlo vařívala máma, když jsme ještě bydleli s rodiči a jeden čas bývalo moje úplně nejoblíbenější. I nyní, když jsme u rodičů na návštěvě, jíme kung-pao z čínského servisu a hůlkami, jako vždy.
2-3 velká kuřecí prsa
cca 3 lžíce sterilované kapie
cca 1/2 čerstvé červené kapie
buráky nebo arašídy
přirozeně fermentovaná sojová omáčka
1 vejce
kukuřičný nebo bramborový škrob
olej
sůl
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a lehce osolíme. V misce smícháme 1 vejce se škrobem (asi jednou lžící) a sojovou omáčkou. Do vzniklé marinády naložíme maso a necháme pár hodin (nebo i přes noc) rozležet.
Sojovou omáčku vybíráme kvalitní, přirozeně fermentovanou, která se vyrábí tradičním způsobem pouze ze soji, pšenice, vody a soli.
Na pánvi rozehřejeme olej a naložené maso v ní osmahneme.
Mezitím si pokrájíme kapii. Když je maso dostatečně osmahnuté, přidáme čerstvou i okapanou sterilovanou kapii a ještě společně orestujeme.
Na menší pánvičce si opražíme arašídy a přidáme k hotovému jídlu.
Podáváme s nesolenou nebo jen lehce slanou rýží.
Těhotenství, kojení, malé děti:
Vzhledem ke způsobu přípravy a obsahu soli nepatří toto jídlo mezi nejvhodnější pro malé děti, ale pokud jim ho jednou za čas budeme chtít připravit, určitě použijeme přirozeně fermentovanou sojovou omáčku, omezíme sůl a minimálně do dvou let také vynecháme arašídy.
Pamatujeme také na to, že arašídy i sója mohou u někoho vyvolávat alergické reakce.