Zapečené plátky krkovice s brambory a se smetanou

Toto jídlo vařím ráda, protože je snadné, dobré a nezůstane po jeho přípravě skoro žádné nádobí.

plátky krkovice (lepší jsou s kostí)
1-2 větší cibule
brambory
smetana na vaření (nebo ke šlehání, může být i naředěná zakysaná smetana, všechny tři varianty jsou odzkoušené a dobré)
sůl
pepř
sladká mletá paprika
sádlo na vymazání pekáče

Maso osolíme a opepříme. Vložíme vedle sebe do sádlem vymazaného pekáče a okořeníme sladkou paprikou.

Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Oddělíme jednotlivé vrstvy a posypeme jí maso.

Brambor oškrábeme (pokud spěcháme a máme pěkné brambory, jen pořádně omyjeme kartáčem), nakrájíme na kolečka a ve 2-3 vrstvách poskládáme na maso. Každou vrstvu brambor osolíme.

Zalijeme smetanou a dáme péct na 180-200°C, nejprve asi hodinu zakryté a poté dopečeme odkryté (ještě minimálně půl hodiny.

Podáváme na podzim a v zimě s kompotem, na jaře a v létě se salátkem z čerstvé zeleniny.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.