Teprve nedávno jsem ve své oblíbené Zlaté úsporné kuchařce objevila tento tradiční recept. Je to opět bleskovka na oběd s dětmi. Stačila nám jablíčka 4, ale těstíčka bylo tak na 8 jabek, což by mohlo být tak akorát pro rodinu.
8 jablek
1 vejce
necelá lžíce moučkového cukru
trocha bílého vína, brandy nebo rumu (aby těsto nepilo tuk)
cca 2 lžíce hladké mouky
špetka soli
trochu nastrouhané citrónové kůry (z chemicky neošetřeného citrónu)
máslo
vanilkový nebo skořicový cukr na posypání
Jablíčka můžeme oloupat a nakrájíme na asi cm tlusté plátky. Vykrájíme jádřince.
v hlubokém talíři rozkvedláme vajíčko s cukrem a vínem (brandy, rumem). Přidáme mouku s špetku soli a vymícháme metličkou na těstíčko.
Na panvičce necháme rozpustit máslo (vrstva tuku by měla být dostatečně vysoká), jablíčka nabíráme na vidličku, obalujeme v těstíčku a pokládáme na pánev.
Smažíme z obou stran do zlatova. Dáváme okapat a na talíři ještě horké sypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem.