Jak (ne)plánovat úklid s dětmi?

Čím menší děti, tím plánujte méně. Jednoduché pravidlo, ale budete-li se jej držet, budete určitě spokojenější. Já sama se to učím postupně a až teď s druhým dítětem. Smiřte se s tím, že s příchodem dítěte Váš byt na nějakou dobu nebude stále naklizený (a možná budete mít co dělat, abyste stihli uklidit před příchodem návštěvy). Vysvětlete i ostatním členům rodiny, že teď není nejdůležitější úklid nebo důsledné dodržování nějakého plánu. Nebojte, ony ty dva, tři roky uběhnou rychle, až Vás to bude mrzet a určitě budete raději vzpomínat na čas strávený s dětmi, než na to, jak jste doma kmitali s vysavačem.Při psaní e-booku „Jak vytvořit útulný domov“ mi došlo, že jde o téma o mnoho překračující možnosti jediné e-knížky. Snažila jsem se nezacházet příliš do hloubky a předat opravdu to, co považuji za nejdůležitější a dá se vztáhnout obecně pro většinu čtenářů. Ale z ohlasů mi začalo docházet, že je potřeba i více konkrétního a osobního, ač to nebude pro všechny. Ráda bych se tedy této tématice věnovala hlouběji, ať už tady, nebo na Facebooku ve skupině, která je určena čtenářům mé e-knížky.

Dnes chci napsat pár řádek vám, kdo máte malé děti. V e-knížce doporučuji při vytváření útulného domova vycházet z týdenního plánu. Pokud máte doma malé dítě, budete nejspíš spokojenější a šťastnější, když nebudete plánovat. A to nejen úklid. Znáte to, když jen tak třeba po školce vyrazíte na zmrzku a sníte si ji v parku na lavičce, uvolněně popovídáte, nikam nespěcháte? Když si napíšete plán, je celkem pravděpodobné, že ho nakonec nebudete zvládat plnit, protože musíte mezitím desetkrát přebalit a omýt zadeček, připravit snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři, po každém jídle vysát drobky nebo utřít podlahu, několikrát převléknout mokré oblečení a někdy třeba vyrazit nečekaně k doktorovi. S malými dětmi to tak chodí. Pokud si stanovíte plán, co potřebujete přes den udělat, nejspíš budete nervózní, že nestíháte.

A proto dělejte to, co je potřeba – přebalujte, vařte, zametejte drobky, utírejte podlahu, mazlete se s děťátkem, hrajte si spolu. Užívejte si to; za rok, dva, tři už ten čas na úklid mít zase budete. Udržujte byt čistý a dbejte o dobré jídlo pro celou rodinu. Uklízejte náhodně. Když máte zrovna chuť uklidit věci z krabice, která vám už nějakou dobu leží pod stolem, udělejte to. Dochází jídlo v lednici? Umyjte ji. Narazili jste na kus oblečení, který už dlouho nenosíte a vlastně už Vám ani není? Vezměte ho s sebou na procházku a hoďte do kontejneru na oblečení pro charitu. Vidíte na stole staré papíry? Vyhoďte je. Uklízet se dá i bez plánu a s malými dětmi mi to připadá jako možnost, která vede k tomu, že se budete cítit spokojeněji Vy i Vaše děti.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.