Ukliďte si lednici (45 – 60 min)

Jak vypadá Vaše lednička? Pohled do ní by měl být inspirující. Pamatujete, jak jsme si v e-knížce „Jak vytvořit útulný domov“ říkali o tom, jak důležité je místo v ložnici, na které se díváte ráno po probuzení? Věřím, že podobně důležitý pro start dne je i pohled do lednice, když ráno chystáte snídani. Je lednice čistá? Naskytne se Vám pohled na čerstvé a chutné potraviny? Nebo je plná starých zbytků, delší dobu nemytá? Lednici je dobré mýt alespoň jednou za měsíc a potraviny skladovat tak, abychom měli přehled, co v lednici je a od kdy a jak dlouho to tam ještě vydrží.

Není potřeba ledničku pokaždé vypínat ze zásuvky a odmrazovat. Většina ledniček už dnes má funkci samovolného odmrazování, tak stačí, když budete postupně probírat obsah a mýt stěny ledničky a police. Postupujte od shora dolu. Na mytí používám jarovou vodu a antibakteriální prostředek vhodný na povrchy, které přichází do styku s jídlem.

A jak potraviny v lednici uskladnit?

  1. Nemějte lednici plnou. Je dobré, když je kolem jednotlivých věcí prostor. Určitě by se neměly dotýkat stěn.
  2. Ovoce a zeleninu vždy vybalte z igelitových sáčků a skladujte nejlépe v nádobách. Můžete použít dózy, plastové vaničky nebo třeba prázdné kelímky od jogurtů a smetany. Budou tak méně náchylné k hnití a pokud se tak přeci jen stane, hniloba se nebude šířit i na ostatní ovoce a zeleninu.
    Možná jste už také slyšeli doporučení, skladovat ředkvičky (a možná i jinou zeleninu) v lednici ve vodě. Já to párkrát vyzkoušela, je možné, že pak opravdu vydrží déle, ale podstatnou část své chuti vylouhují do vody. Takže já nedoporučuji.
    Rozkrojenou cibuli, citrón a také aromatické potraviny skladujte v ledničce v uzavíratelných dózách.Pokud máte možnost a bude Vám to vyhovovat, skladujte co možná nejvíce ovoce a některé zeleniny ve proutěných nádobách ve spíži nebo v chladnější kuchyni. Jsou tak chutnější, ale samozřejmě vydrží kratší dobu čerstvé.
  3. I Sýry a uzeniny skladuji v ledničce v dózách. Je to přehlednější, estetičtější a ušetříte si tím prostor.
  4. Uvařené jídlo dávejte do ledničky vždy vychladlé. Pokud ho chcete vložit do mrazáku, na dózu napište, o jaké jídlo se jedná a datum, kdy jste ho uvařili.
  5. Mějte přehled o tom, jak dlouho které potraviny máte v ledničce a kdy jim vyprší datum spotřeby. V ledničce je pak skladujte tak, že vpředu a na očích máte ty, které projdou nejdříve. Pokud vyrábíte domácí jogurt, „pribináčky“, žervé, sýry, sirupy, nadepište si na obal datum výroby.
  6. Co nejdříve vyhazujte zkažené potraviny a omývejte antibakteriálním prostředkem místa v lednici, na kterých ležely plesnivé potraviny.

Na závěr umyjte také dveře ledničky a upravte její případnou výzdobu.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

Komentáře: 2

  1. Dobrý večer, paní Heleno.
    Děkuji za každý nový článek.
    Pro mně je to velmi pozitivní a naučné řešení jak zvládat domácnost.
    Jsem na celou domácnost sama, tak jsem ráda, že mi v tomto pomáháte.
    Děkuji s Pozdravem Iveta.

Komentáře nejsou povoleny.