Zbavte se nepořádku

Je léto, čas dovolených. Možná jste se i Vy právě z jedné vrátili, stejně jako já. Hlavu máte očištěnou od nepodstatných věcí a uvolnilo se v ní místo pro plány do budoucna. Nenechte je zapadnout. Jednou z věcí, kterou jsem si v horách ujasnila já je to, že se opravdu chci zbavit velkého množství věcí. Že nechci být otrokem úklidu. Možná jste na tom stejně a tak bych Vám kromě své e-knihy „Jak vytvořit útulný domov“ dnes nabídla ještě letmé nahlédnutí do jedné velmi inspirující knihy.

Napsala ji Karen Kingstonová a jmenuje se: „Zbavte se nepořádku s Feng-šuej“. Krom toho, že Vás určitě namotivuje, najdete v ní opravdu hodně praktických rad, jak postupovat. Zmíním zde jen pár bodů, které jsem si pro sebe odnesla.

  1. Začněte! V nepořádku se hromadí energie (dalo by se říct, že v jistém slova smyslu Vám nahromaděný nepořádek bere energii). Pokud začnete, začne se uvolňovat i energie a budete mít síly na to pokračovat. Zní to skoro neuvěřitelně, ale možná už jste si toho všimli. Neplatí to jen pro úklid nahromaděných věcí, ale také pro běžný úklid kuchyně, pracovního stolu, koupelny… Když začnete s uklízením, možná také pocítíte příval energie.
  2. Postupujte po krůčcích. Nedávejte si velké cíle. Začněte jednou krabicí, taškou, zásuvkou. Každý den udělejte trošku a nemyslete na celek. To půjde určitě lépe mužům, pro které je systematické myšlení přirozenější, ale i my ženy bychom se tím měly řídit.
  3. Připravte si krabice, ať do nich můžete nepořádek třídit (mějte zvlášť krabice na věci, které chcete vyhodit, na věci, které chcete opravit, na to, co chcete darovat přátelům či na charitu a na ty, které chcete prodat nebo potřebujete někomu vrátit). Je dobré také připravit krabici nadepsanou „Jinam“, kam budete průběžně dávat věci, které patří na jiné místo ve Vašem bytě a pak krabici s otazníkem, kam budete dávat to, o čem ještě pochybujete, zda se s tím opravdu chcete rozloučit. Nebudete se pak nad jednotlivými věcmi zdržovat dlouhým přemýšlením.
  4. Netvořte nepořádek. Toto je asi klíčové. Já mám často tendenci říkat si, že budu uklízet ten a ten den a tak je to vlastně jedno, když to tu teď nechám ležet. To ale není cesta. Měli bychom se naučit věci uklízet hned (což někdy může být problém, zvlášť pokud máme malé děti, ale i tak bychom se o to měli snažit, ať získáme správné návyky). Po příchodu domů pověsit kabát na ramínko (věšák), uklidit boty, tašku, klíče, poštu, vybalit nákup. Ráno ustlat postel. Pokud nežehlíme, složit a uklidit prádlo přímo ze šňůry do skříní. Zamést drobky po jídle, založit papíry do šanonů.Existují místa, kde máme tendenci hromadit nepořádek. Může to být jídelní stůl, židle nebo stolek v předsíni, psací stůl, komoda nebo třeba kuchyňská linka. Zkrátka je to místo, kam často odkládáme věci a je potřeba se na tato místa více soustředit a často je uklízet.
  5. Vyčleňte si jednu malou zásuvku na nepořádek. Mějte místo, kam můžete věci, které jste právě posbírali, dát. Zásuvka by měla být opravdu malá a měli byste ji celkem často uklízet.

Pokud myslíte, že máte příliš mnoho věcí, můžete také zkusit metodu, kdy vyberete každý den jednu věc, kterou už nepotřebujete nebo Vám nepřináší radost a vymyslíte, co s ní dál. Nemusíte vše vyhazovat, můžete ji někomu darovat, vyskládat hračky na lavičku u dětského hřiště, věnovat kojenecké potřeby do nemocnice, nabídnout deku bezdomovci,… buďte kreativní.

A abych Vám to ještě více usnadnila, pro čtenáře mé e-knihy otevírám na Facebooku místo, na kterém můžete nabízet dál to, co již sami nepotřebujete a někomu by to ještě mohlo posloužit.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.