Všichni kolem to přeci hravě zvládají … nebo ne?

S tímto argumentem jsem se za svůj život setkala už tolikrát, že mi začíná docházet, že nejspíš  většina z nás má v hlavě určité představy o tom, co kdo a jak má zvládat a že tyto představy vycházejí z toho, jak vnímáme své okolí. Ostatní páry, matky, otce, partnery, … Tvrzení, že všichni kolem stejnou situaci zvládají a je na pováženou, že právě partner, dcera, syn, … se s tím zrovna teď potýká, je podle mne nejen zbytečně zraňující, ale také nepravdivé.

Tato absurdita nejlépe vynikne na případu porodu (a ano i v této souvislosti jsem ji už slyšela). Je pravda, že většina žen touto zkušeností projde a nakonec to „zvládne“. To ale nic nemění na tom, že každá se s tím musí vypořádat za sebe. Každá projde neuvěřitelně velkými bolestmi (až možná na pár výjimek), na kterých nic nezmění fakt, že rodilo i spousta žen před ní.

A stejně tak je to s každým problémem, každou životní situací, kterou člověk prochází.  Ať už je to pak období šestinedělí, kdy je žena většinou neskutečně unavená nebo třeba jen běžné provozní věci jako úklid domácnosti, každodenní péče o malé děti nebo balení na cesty. Každý člověk a každá rodina si tímto musí projít za sebe a najít si způsob, jak to „hravě zvládat“. A nenechte se zmást, do chodu ostatních domácností nevidíte, nevíte, jak to tam chodí, jak kdo co zvládá, kolikrát se pohádají oni. Za těmi krásnými fotkami z dovolených na Facebooku můžou být i hádky během balení nebo na cestách. A mám za to, že i Ti, kdo mají ty nejkrásnější rodinné fotky si čas od času projdou náročnějším obdobím, kdy sami za sebe musí přijít na řešení určité situace. Situace, ve které už byly desítky tisíc lidí před nimi. Někteří to zvládli, jiní ne, ale o to nakonec vůbec nejde.

Prosím tedy, nepoužívejme tento argument! Vůbec ne nahlas, ale ani ve své hlavě. Neříkejte si, že partner kamarádky více doma pomáhá, než ten Váš, že ji více miluje, dává lepší dary, je lepší otec, … Neříkejte si, že žena kolegy v práci se zvládá starat o tři děti a ještě kolegovi vařit obědy do práce, zatímco ta Vaše zvládá sotva starost o Vaše jedno novorozeně. Neříkejte si, že dvouleté děti už přeci nenosí pleny. U dětí toto zobecňování může napáchat možná největší škody. Nesrovnávejte, pokud chcete žít spokojený život! Většinou nevíte, co právě řeší ti, se kterými srovnáváte své blízké nebo sami sebe. Jakou cestu ušli, než svůj problém vyřešili. Soustřeďte se na to, jak sami za sebe vyřešit právě tu vaši situaci.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.