Perník

Perník je jeden z úplně nejsnadnějších moučníků. Děti rády pomáhají při míchání těsta a náš kluk ho má úplně nejraději. Dá se jednoduše zabalit na cesty a celkem dlouho vydrží čerstvý. Základní recept můžeme ozvláštnit nastrouhanými jablky, přidáním jogurtu do těsta, nahrazením části mouky celozrnnou, apod. …

1/2 l mléka
2 vejce
2 lžíce medu
8 lžic oleje
400 g polohrubé mouky
180-200 g cukru
1 prášek do perníku
vanilkový cukr
2 hrsti vlašských ořechů
můžeme přidat 2 lžíce kakaa, pokud máme raději s ním
Trochu ohřejeme mléko a rozmícháme v něm med. Po vychladnutí přimícháme olej, vajíčka a oříšky.
V druhé míse smícháme mouku, cukr, prášek do perníku a vanilkový cukr (případně kakao). Směs pak po částech sypeme do velké mísy s promísenými tekutými přísadami a důkladně promícháme.
Nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný hluboký plech a pečeme asi na 160  – 180°C tak 40-50 min. Vyzkoušíme špejlí, zda je hotový.
Hotový perník můžeme rozříznout, potřít zavařeninou a navrch polít čokoládovou polevou, případně také dozdobit mandlemi.
Čokoládová poleva:
Polevu můžeme rychle připravit buď z čokolády na vaření a másla nebo z kakaa takto:
2 lžíce kakaa
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce másla
3 lžíce vody nebo mléka
Vše rozehřejeme a promícháme v kastrůlku na horké vodní lázni.
Těhotenství, kojení, malé děti:
Vzhledem k použití kypřícího prášku není perník příliš vhodný pro kojící maminky ani pro hodně malé děti. Malým dětem do dvou až tří let vyndáme ořechy. V těhotenství se nedoporučuje zahřívací koření, které je v perníku obsažené, tak i v tomto období raději s mírou.
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.