Zadělávaná kedlubna s vejci

Je to další z bleskových receptů, který je hotový do půl hodiny. Navíc dětem většinou moc chutná. Jako přílohu můžeme podávat brambory, bramborovou kaši nebo těstoviny. Ačkoli je to recept spíše jarní či letní, pro odlehčení můžeme zařadit i na podzim či v zimě.

2 kedlubny
2 vejce
1-2 lžíce másla
1 -2 lžíce hladké mouky
sůl

Kedlubnu překrojíme na čtvrtiny a nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tenké (případné dřevnaté části odkrojíme). V kastrolku (nejlépe smaltovaném) si rozpustíme máslo, vložíme kedlubnu a osmahneme (asi 5 minut). Poté zaprášíme moukou a ještě chvíli osmahneme. Zalijeme vodou asi 1 cm nad kedlubny, lehce osolíme (tak 1/4-1/2 lžičky), řádně promícháme, odlepíme ode dna a chvíli podusíme. Když je voda vstřebaná, přidáme vejce, která ještě trochu přisolíme a mícháme na mírnějším plameni, až jsou vajíčka prohřátá.

Na talíři dozdobíme čerstvou pažitkou nebo petrželkou a podáváme s rajčátky. Jako přílohu volíme buď brambory nebo těstoviny.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Malé děti si toto jídlo nejspíše oblíbí a je pro ně velice vhodné. Kojící maminky by měly ozkoušet, zda miminkům kedlubna nezpůsobuje nadýmání. V těhotenství bychom zase měly být obezřetné s vajíčkem, případně připravovat tento recept z čerstvých vajec, která důkladněji prohřejeme. Lépe v zimě a brzy na jaře, kdy je menší riziko nákazy bakteriemi.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.