Vepřová žebra na medu

Tak po těch se u nás také vždy zapráší. Miluji ten pohled na rodinu, jak tiše okousává kosti. Připravte na stůl dostatek ubrousků.:-) Je to typické zimní jídlo, jak pro způsob přípravy a tučnost masa, tak pro obsah zahřívacího koření (kvůli kterému není příliš vhodné pro těhotné).

vepřová žebra
sůl
pepř
skořice
mletá paprika (pro děti sladká, pro dospělé může být pálivá)
med
česnek
v létě a na podzim můžete přidat čerstvé byliny (některé z nich nebo kombinaci):
rozmarýn, tymián, mateřídouška, šalvěj (tu nepoužívejte v těhotenství a při kojení), saturejka, …
olej na marinování
sádlo na vymazání pekáče

Pár hodin (nebo i večer) předem si naložte maso (ale pokud nemáte čas nevadí, stačí ochutit i těsně před přípravou):
maso osolte, opepřete, posypte trochou skořice a paprikou. Potřete směsí medu, česneku, posekaných bylin a oleje a nechte odležet.

Velký pekáč vytřete sádlem a žebra do něj vložte. Pečte v troubě rozpálené na 200°C (po nějaké době, až začne med karamelizovat na dně pekáče, můžete ztlumit na 180°C). Doba pečení hodně závisí na troubě, ale hotová žebírka určitě poznáte.

Jako příloha se nejlépe hodí chléb a čerstvá zelenina (okurka, řapíkatý celer, zelný salát,…). V zimě a brzy na jaře k nim občas připravuji také pučálku.

Těhotenství, kojení a malé děti:

Obecně tento recept nepatří mezi nejvhodnější. V těhotenství kvůli obsahu zahřívacího koření, při kojení také kvůli koření a navíc česneku a pro malé děti mimo jiné kvůli tučnosti. Ale u nás jednou za čas své místo na stole mají.
Určitě při kojení (a ani v těhotenství) nepoužívejte šalvěj, která má neblahý vliv na laktaci.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.