Zapečený květák nebo brokolice s bešamelem

Toto výborné zeleninové jídlo si určitě oblíbí i mužská část rodiny. Je možné zapékat buď květák nebo brokolici nebo oboje dohromady.

1 velký květák nebo 2 brokolice
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
hrnek mléka
1 žloutek (nebo celé vejce)
1 lžíce citrónové šťávy
malá špetka muškátového květu
20 dkg tvrdého sýra (Madeland nebo Eidam nebo dle chuti jiný)
hrášek (nemusí být, hodí se jen ke květáku, k brokolici jsem ho nepřidávala)
sůl

Květák nebo brokolici rozdělíme na růžice, omyjeme a krátce povaříme v osolené vodě (do křupava, ne úplně do měkka) a necháme řádně okapat (vývar si můžeme uchovat k přípravě polévky).

V kastrůlku si připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Přilijeme mléko. Vaříme na mírnějším ohni a mícháme, až začne bešamel houstnout. Pak ještě chvíli a když je dostatečně hustý, odstavíme. Necháme trochu vychladnout a pak přidáme citrónovou šťávu, sůl, trošku muškátového květu a trochu soli.

Nastrouháme sýr a asi třetinu až polovinu vmícháme do bešamelu. Pokud přidáváme hrášek, vmícháme ho též do bešamelu.

Růžičky květáku nebo brokolice vyskládáme do máslem vymazaného pekáče (používám keramický nebo skleněný, ale možno i v kovovém) tak, aby růžičky směřovaly nahoru (bešamel se tak do nich krásně vpeče).
Poklademe připraveným bešamelem a posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.

Zapékáme na 160 – 180°C asi 45 minut, až je sýr zlatavý.

Jako příloha se hodí francouzská bageta nebo čerstvé bílé pečivo. Děti ho mají rády s těstovinami a můžeme též podávat s bramborem a čerstvým rajčátkem.

Toto jídlo je výborné také studené, tak můžeme využít, pokud si potřebujeme uvařit dopoledne už na večeři nebo do zásoby na další den, případně pokud připravujeme obědy do práce.

Těhotenství, kojení a malé děti:

V těhotenství se nedoporučuje použití muškátového květu, jinak je toto jídlo velmi vhodné. Není příliš vhodné při kojení malých miminek, protože tato zelenina pravděpodobně bude způsobovat nadýmání. Pro malé děti velmi vhodné.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.