Bramboračka

Bramboračka byla první polévka, kterou jsem se učila vařit. Teď už vím, že u babičky vždycky chutnala líp, než mé první pokusy, především proto, že byla správně uleželá. Takže doporučuji připravovat den předem. Množství surovin jsem tentokrát nedoplňovala, protože každý má rád trochu něco jiného. Správná bramboračka by ale určitě měla být hodně hustá.

brambory
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
dle chuti další zelenina (hrášek, pórek, růžičková kapusta)
cibule
česnek
houby (nejsou nutné, pro malé děti bez hub)
majoránka
máslo
hladká mouka
sůl
čerstvá petrželka na posypání

V hrnci na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu (kromě brambor). Přilijeme vodu, dostatečně osolíme a přidáme brambory a sušené či mražené houby. Pokud máme houby čerstvé, nejprve je osmahneme na trošce oleje zvlášť a teprve poté přidáme do polévky. Vaříme do změknutí zeleniny.

V kastrůlku si z másla a mouky připravíme jíšku, kterou ke konci vaření přimícháme do polévky. Přidáme ještě česnek, majoránku, případně také polévkové byliny nebo kvalitní polévkové koření a ještě povaříme.

Na talíři sypeme čerstvou posekanou petrželkou.

Necháme uležet v chladu a vždy ohříváme jen takové množství, které sníme (ne pokaždé celý hrnec). Zelenině opakované ohřívání nesvědčí.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Pokud připravujete pro malé děti, vynechte houby, česnek případně vhoďte celý jeden stroužek na ovonění a pak vyjměte a majoránky dejte méně. V těhotenství také použijeme jen menší množství majoránky. Při kojení určitě vynechte cibuli, česnek a nadýmavou zeleninu.

Bez „Éček“, pokud nepoužijete polévkové koření, které je obsahuje.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.