Zapečené rybí file s vejci a sýrem

Toto velice snadné jídlo bývá u dětí oblíbené a je pro ně velice vhodné. Pokud máte hodně malé děti a ještě jim nedáváte sýr, můžete zkusit i variantu bez sýra a přidat k vajíčku třeba rajče, případně předem osmahnutou, na drobno nakrájenou, cibulku. Pokud připravujete jen pro sebe a děti k obědu, upravte si množství asi na polovinu.

4 rybí filety (mohou být i kostky)
citrón na zakápnutí
3 vejce
1 dl mléka nebo smetany na vaření
sůl
mletý bílý pepř (pokud nemáte, můžete použít i černý)
tvrdý sýr (Eidam nebo Madeland)
máslo na vymazání zapékací mísy
můžeme použít estragon nebo rozmarýn, případně nějakou směs koření na ryby, ale není nutné

Filety osolíme, opepříme lehce bílým pepřem (nebo použijeme bylinky či směs koření na ryby), vložíme do máslem vymazané zapékací mísy a zakápneme citrónem. Dáme péct na cca 200°C na 20-30 minut.

Mezitím si nastrouháme sýr na jemno. Vejce rozkvedláme s mlékem (či smetanou) a trochou soli a bílého pepře. Přidáme asi polovinu sýra.

Když jsou filety předpečené, zalijeme je vzniklou vaječnou směsí a posypeme zbytkem sýra. Dáme zapéct ještě tak minimálně na 15 minut, až je sýr zlatavý.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Toto jídlo je velice vhodné pro malé děti (nebudeme používat hotové směsi koření a můžeme vynechat pepř; pro úplně malé také sýr, ten můžeme nahradit případně rajčaty). Při kojení budeme pepřem spíše šetřit. V těhotenství se nedoporučuje použití estragonu a také musíme více dbát dobrého propečení vajec. Ale obecně je toto jídlo velice vhodné a prospěšné.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.