Hovězí roštěná

S tímhle receptem mám spojenou jednu starou vzpomínku. Byla jsem tehdy mladá a zamilovaná a ptala se svého milého, co by si přál na oběd (jeden z prvních, co jsem pro něj vařila). A on, že roštěnou. Ač už jsem pár let vařila, neměla jsem s tím vůbec žádné zkušenosti a tak jsem hned volala babičce, jak s tím naložit. Tak předávám výsledek. Babička ji vždycky peče v troubě alespoň 5 hodin, až se úplně rozsýpá ještě v kastrolu. Já ji dusím cca 2-3 hodiny. Výborná je rozleželá druhý den, tak můžeme připravit rovnou na dvě jídla. To se hodí zvlášť, když druhý den máme program.

hovězí roštěnec (lépe koupit v celku a nakrájet si ho, případně si nechat nakrájet silnější plátky krájené napříč vlákny v dobrém řeznictví)
kus špeku (asi 4 cm dlouhý)
2 cibule
olej
sůl
pepř
trocha hladké mouky

Večer předem si nakrájíme maso na plátky asi 1,5 cm tlusté. Krájíme napříč vlákny!
Maso naklepeme, nařežeme trochu po stranách, aby se nekroutilo, osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na drobno a špek na malé kostičky.
Maso s cibulí a špekem naložíme do oleje do misky a necháme do druhého dne marinovat na chladném místě.
(Pokud naložit nestíháme, nevadí, můžeme rovnou osmahnout a dusit)

Platí zde, stejně jako u guláše, že je třeba, aby se maso trošku (pod kontrolou) přismahlo a proto volíme vhodné nádobí. Opět doporučuji smaltované (to těžké černé s modrým vnitřkem).

Na smaltované pánvi nebo v kastrolu osmahneme nejprve cibulku a špek. Maso mezitím vyjmeme z oleje a přebytečný olej setřeme. Poprášíme hladkou moukou.
Vyjmeme z pánve cibulku se špekem, přidáme trošku oleje a osmahneme zprudka krátce maso (tak, aby se trochu připeklo).

Pak přidáme cibulku se špekem, zalijeme vodou, vařečkou odlepíme ode dna přichycené kousky a dusíme na mírnějším ohni asi 2-3 hodiny (minimálně 1,5 hodiny). Občas kontrolujeme a přiléváme vodu, pokud je třeba. Nemělo by jí být najednou moc, ať se maso dusí, ale nevaří.

Nakonec můžeme maso vyjmout a omáčku případně ještě dochutit solí a pepřem, případně zahustit moukou, kterou jsme si předem rozpustili v troše vody (a nechat alespoň deset minut povařit). Já už mouku nepřidávám. Babička většinou ještě přilije hovězí vývar a zahustí, aby bylo dost omáčky pro všechny.

Já mám roštěnou nejraději s rýži, ale můžeme podávat i s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.

A jak, že nakonec milému chutnala? No, nebyla vůbec připečená, tak to nebylo ono ;-).

Těhotenství, kojení, malé děti:

Pokud omezíme množství pepře je toto jídlo velice vhodné v těhotenství a pro malé děti. Spíše nedoporučuji při kojení nejmenších miminek, kvůli nadýmavým účinkům cibule, ale pokud miminko netrpí na bolesti bříška, myslím, že můžete zařadit.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.