Švédský koláč

Velice snadný moučník, se kterým určitě sklidíte vždy úspěch. Moje švagrová z Číny ho dokonce prohlásila za svůj nejoblíbenější moučník. Použijte na něj určitě jedině tvaroh v kostce, ne ten ve vaničce.

1. mísa:
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva2. mísa:
3 měkké tvarohy (kostka)
1 hrnek cukru
3 vejce
1/2 l mléka
šťáva z 1 citrónu

máslo (asi 3 lžíce)

V první míse smícháme všechny suroviny.

Ve druhé nejdřív utřeme vejce s cukrem, přidáme tvaroh, mléko a citrónovou šťávu a dobře promícháme nebo našleháme.
Na máslem vymazaný vyšší plech vysypeme půlku sypké směsi a přelijeme tou tekutou z druhé mísy. Navrch posypeme zbytkem sypké směsi. Poté pokapeme rozehřátým máslem a dáme péct tak na 45 min. do trouby vyhřáté na 160-180°C.
Jednou se mi podařilo zapomenout na šťávu z citrónu, čehož jsem si samozřejmě všimla až po navrstvení všeho na pekáč. Nakonec jsem celý koláč pokapala citrónovou šťávou, udělalo to lahodnou kůrčičku a bylo to nakonec taky moc dobré.
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.