Električtí pomocníci do kuchyně, aneb co si přát od Ježíška?

Blíží se Vánoce a to mne inspirovalo k úvaze nad tím, co při vaření hodně využívám a ulehčuje mi to spousty času a práce. Říkala jsem si, když už sem píši svoje recepty, že bych se s vámi o to mohla podělit.

Tím asi úplně nejzákladnějším k vaření pro rodinu je tyčový mixér a také ruční šlehač a hnětač. Počítám, že tyto pravděpodobně všichni máte.

Domácí pekárna

Co ale možná všichni nemáte a já často využívám, je domácí pekárna. Používám ji především na přípravu kynutého těsta všeho druhu. Dřív pro mě bylo zadělat na knedlíky nebo buchty práce na půlku dopoledne, aby bylo těsto pořádně vyfámované, bolely mě z toho ruce. Ano, určitě to má své kouzlo a možná se k tomu ještě někdy vrátím, až třeba budu zasloužilá babička a budu učit vnučku péct koláče ;-). Teď oceňuji, že jednoduše dám přísady do pekárny a za hodinu a půl mám těsto hotové. Ať už na chleba, rohlíky, knedlíky, buchty, koláče nebo třeba pizzu. Pro mne momentálně pomocník k nedocenění. Mám také program na přípravu kvásku a kváskového chleba, s funkcí termostatu můžu také připravit jogurt v létě, kdy to na topení nejde. V pekárně se běžně dají dělat i marmelády nebo péci sladké moučníky, ale to jsem ještě nezkoušela.

Zmrzlinovač

V létě určitě oceníte domácí zmrzliny. My je tedy milujeme. Dřív jsem měla zmrzlinovač, jehož nádoba se musela nechávat před použitím alespoň 24 hodin v mrazáku (na což už pak nebývalo místo). Teď máme s kompresorem a je to úžasné. Nic se nenechává mrazit a za hodinu je výborná zmrzlina hotová.

Sušička ovoce a zeleniny

Jednu dobu u nás na podzim jela pořád – jablka, švestky, houby, trnky, … Musím přiznat, že v posledních letech mi nezbýval čas, ale loni jsme si v ní udělali výborná sušená rajčátka. Určitě stojí za zvážení, pokud máte ovocné stromy nebo rádi houbaříte.

Toastovač a topinkovač

Ty nejspíš bude většina z vás také vlastnit. Toastovač mívá většinou také příslušenství na wafle, které si čas od času uděláme. Toasty se sýrem, šunkou a rajčetem si děláváme hlavně v létě na zahradu nebo na výlet, občas také jako rychlou večeři. Náš kluk je miluje.

Máme toho víc, ale pokud mám vyzdvihnout to, co opravdu hodně využíváme a šetří nám to čas, práci a stres, pak jsou to právě tito pomocníci.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.