Zeleninová polévka

K přípravě této polévky je dobré využít masový či zeleninový vývar z mrazáku. Můžete též použít zmrazenou zeleninu (v pozdním létě a na podzim, kdy zelenina dozrává si připravte směs dle chuti z mrkve, petržele,celeru, květáku, pórku, hrášku, růžičkové kapusty, natí z celeru, petržele a mrkve, případně můžeme přidat bršlici).

čerstvá nebo mražená zelenina dle chuti (krom výše zmíněného můžete přidat i kukuřici, brokolici nebo kedlubnu)
hovězí, kuřecí nebo zeleninový vývar
1-2 lžíce másla
1-2 lžíce hladké mouky
sůl
můžete přidat i kvalitní polévkové koření (nejlépe BIO) či bylinky a zeleninové natě

Zeleninu orestujeme na másle, zaprášíme mouku a ještě chvíli na mírnějším plameni osmahneme (případně mouku teď vynecháme a polévku k závěru vaření zahustíme světlou jíškou). Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Natě a bylinky přidáváme ke konci vaření a na talíři můžeme posypat čerstvou petrželkou.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.