Tvarohové ovocné knedlíky

Ty tvarohové mám nejraději, tak je dělám z jakéhokoli ovoce. Úplně nejoblíbenější jsou u nás jahodové a hned v závěsu švestkové. Ale dají se použít jablka, ostružiny, borůvky, …

1 tvaroh (kostka)
1 vejce
cca 1/2 dl mléka (nemusí být, ale je to s ním lepší; pokud použijete vaničkový tvaroh, mléko už nedávejte)
hrubá (nebo může být i polohrubá mouka) v množství tak, aby vzniklo hladké těsto (cca 6-8 lžic, pokud použijeme mléko, asi 4 lžíce bez mléka, ale jsou to jen dohady, sypu podle oka)
špetka soli

Na posyp:

rozehřáté máslo
cukr
strouhaný tvaroh (může být i měkký tvaroh) nebo mák nebo opražená strouhanka, případně perník

Tvaroh utřeme s vejci a mlékem, dáme na vál a přisypeme mouku se špetkou soli (nebo celé zpracujeme na válu) a uhněteme hladké těsto.

Z těsta vyválíme cca 2-3 cm tlustého hada, ze kterého ukrajujeme 1,5 – 2 cm široké proužky. V ruce vytvarujeme, zabalíme čerstvé nebo mražené ovoce (mám ráda jen tenkou vrstvu těsta) a vytvarujeme úhledné kuličky.

Vkládáme do dostatečně velkého hrnce do vroucí mírně osolené vody. Vaříme 8 minut.

Na talířích sypeme dle chuti, já mám nejraději tvaroh na švestkové knedlíky se hodí také mák a na jablečné zase opražená strouhanka. Podáváme s mlékem

Pro našeho malého vybíravce, který nechce ovoce, občas udělám pár prázdných knedlíčků, ale můžete udělat celé ve variantě malých prázdných knedlíčku a ovoce rozvařit zvlášť a polévat jím knedlíčky.

Knedlíky, které nesníte můžete zamrazit. Buď již uvařené, případně i syrové. Musíte je však oddělit. Dělám to tak, že dám do zamrazovacího pytlíku vždy jeden knedlík, pak zatočím nebo oddělím takovým tím drátkem, vložím další, atd. … Máme pak po ruce rychlý oběd, když přijdeme s dětmi z procházky.

Tip:

Moje babička to dělá z krupičky tak, že nejprve svaří asi dl mléka, špetku soli a asi 2 lžíce dětské krupičky na kaši, ke které poté přidá tvaroh a vejce a trochu hrubé mouky. Knedlíky jsou vynikající, ale já to zkoušela jen jednou a hrozně špatně se mi pak s těstem pracovalo, tak jsem se vrátila zas zpět k osvědčenému.

Těhotenství, kojení a malé děti:

Velice vhodné pro všechny. Mám velmi pozitivní zkušenosti se zvýšením tvorby mléka během kojení. Pozor bychom měli dát u malých děti případně na jahody, které mohou být silným alergenem.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.