Hovězí znojemská

Příprava je téměř totožná s přípravou hovězí roštěné, akorát na konci vyndáme maso a upravíme omáčku přidáním lehce opražených kyselých okurek a případně dochucením a zahuštěním.

hovězí roštěnec (lépe koupit v celku a nakrájet si ho, případně si nechat nakrájet silnější plátky krájené napříč vlákny v dobrém řeznictví)
kus špeku (asi 4 cm dlouhý)
2 cibule
kyselé okurky dle chuti (1-3)
olej
sůl
pepř
trocha hladké mouky

Večer předem si nakrájíme maso na plátky asi 1,5 cm tlusté. Krájíme napříč vlákny!
Maso naklepeme, nařežeme trochu po stranách, aby se nekroutilo, osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na drobno a špek na malé kostičky.
Maso s cibulí a špekem naložíme do oleje do misky a necháme do druhého dne marinovat na chladném místě.
(Pokud naložit nestíháme, nevadí, můžeme rovnou osmahnout a dusit)

Platí zde, stejně jako u guláše, že je třeba, aby se maso trošku (pod kontrolou) přismahlo a proto volíme vhodné nádobí. Opět doporučuji smaltované (to těžké černé s modrým vnitřkem).

Na smaltované litinové pánvi nebo v kastrolu osmahneme nejprve cibulku a špek. Maso mezitím vyjmeme z oleje a přebytečný olej setřeme. Poprášíme hladkou moukou.
Vyjmeme z pánve cibulku se špekem, přidáme trošku oleje a osmahneme zprudka maso (tak, aby se trochu připeklo).

Pak přidáme cibulku se špekem, zalijeme vodou, vařečkou odlepíme ode dna přichycené kousky a dusíme na mírnějším ohni asi 2-3 hodiny (minimálně 1,5 hodiny). Občas kontrolujeme a přiléváme vodu, pokud je třeba. Nemělo by jí být najednou moc, ať se maso dusí, ale nevaří.

Nakonec maso vyjmeme a do omáčky přidáme na kostičky nakrájené, lehce na sucho nebo na slanině osmahnuté kyselé okurky a omáčku případně ještě dochutíme solí a pepřem. Můžeme zahustit asi lžící mouky rozmíchané v trošce vody a necháme ještě alespoň 10 minut povařit. Babička většinou ještě přilije hovězí vývar, aby bylo dost omáčky pro všechny.

Já mám roštěnou nejraději s rýži, ale můžeme podávat i s bramborovýmnebo houskovým knedlíkem.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Pokud omezíme množství pepře je toto jídlo velice vhodné v těhotenství a pro malé děti. Spíše nedoporučuji při kojení nejmenších miminek, kvůli nadýmavým účinkům cibule, ale pokud miminko netrpí na bolesti bříška, myslím, že můžete zařadit.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.