Staročeská lepenice

Kysané zelí, to je pro mne v rámci sezónního stravování symbol zimy. S blížící se zimou na něj dostanu vždy obrovskou chuť a dávám si ho i jen tak na chuť. Když na mě „něco leze“ tak i několikrát denně. Tak tady je jeden zimní recept z něj (množství si upravte dle chuti). Vařím ho především jako samostatné hlavní jídlo, ale můžete lepenici udělat i jako přílohu k masu.

1,5 kg brambor
másla dle chuti (50-70 g)
min 250 g kysaného zelí
anglické slaniny nebo špeku podle chuti
1 cibule
sůl, kmín

Oloupané a rozkrájené brambory uvaříme ve slané vodě s kmínem.

Zelí můžeme propláchnout vodou, aby nebylo příliš kyselé a dusíme (s trochou vody a kmínu) na mírném ohni do měkka. A nebo tento krok vynecháme a do brambor vmícháme rovnou kysané zelí čerstvé. Tak to mám ráda já, ale je pravda, že na někoho by to mohlo být příliš pikantní.

Mezitím si nadrobno nakrájíme špek a cibuli a na pánvičce osmahneme společně dozlatova (kdyby bylo špeku málo a cibulka se dělala špatně, přidáme trošičku oleje nebo másla).

Brambory ušťoucháme s máslem. Přimícháme slité dušené zelí. Cibulkou můžeme sypat až na talíři nebo ji vmíchat do brambor. Na talíři můžeme posypat pažitkou.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.