Nakládaný hermelín

Původně jsem nakládaný Hermelín dělala podle nějakého receptu, ale postupně z něho příliš nezbylo. Největší změny asi zaznamenal česnek. V původním receptu se stroužky nechávaly celé nebo půlené, pak jsem je začala krájet na plátky (aby se daly taky dobře jíst) no a nakonec jsem dosáhla optimální velikosti částeček = česnek lisuji. Také hermelín krájím na osminky, zkrátka, čím menší kousky všeho, tím vydatnější chuť a tím dříve hotové.

3 Hermelíny
1-2 feferonky
6-12 stroužků česneku (podle chuti a způsobu úpravy, když je drtím, dávám 6-8)
3-4 bobkové listy
8-12 kuliček pepře
cca 2 lžičky tymiánu
8-10 kuliček jalovce
8-10 kuliček nového koření
dostatek olivového oleje

Hermelíny nakrájíme na osminky (čím menší kousky, tím líp nasají chutě).
Feferonky zbavíme jadérek a pokrájíme (velikost dle chuti, čím menší kousky, tím větší říz).

Do sklenice (zavařovačky) naskládáme vrstvu Hermelínu, na to prolisujeme česnek (nebo položíme více či méně pokrájené kousky), přidáme trochu feferonek a koření. Pak další vrstvu Hermelínu a opakujeme.
Nakonec vše zalijeme olivovým olejem (aby to bylo ponořené), uzavřeme víkem a necháme tak 3 dny „zrát“ při pokojové teplotě.

Pokud pak hned nezkonzumujeme, uchováváme na chladném místě (Olivový olej se v ledničce trochu zakalí).

Těhotenství, kojení a malé děti:

Není vhodný v těhotenství, při kojení ani pro malé děti.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.