Bramborový salát

Asi každá rodina, kde se bramborový salát na Vánoce chystá, má nějaký tradiční vánoční recept na ten „nejlepší“ salát na světě. Na to, jestli tam patří salám, hrášek nebo třeba cibulka se budou názory jistojistě lišit a každý bude obhajovat to své, jako to zaručeně nejlepší. Tak pro inspiraci a nahlédnutí do naší tradice, posílám recept na ten náš (množství dle potřeby):

brambory
kořenová zelenina (celer, mrkve, petržel)
kyselé okurky + trochu láku
gothaj (jak ho jinak nepoužívám, tak do salátu je nejlepší)
sůl
majonéza
bílý jogurt
hořčice
1/2 lžičky cukru
můžete přidat jedno jablko

Brambory si předem uvaříme ve slupce. Také uvaříme očištěnou a oškrábanou kořenovou zeleninu.

Když zelenina i brambory úplně vychladnou, brambory oloupeme a vše pokrájíme na malé kostičky. Osolíme a promícháme

Přidáme na jemno nakrájenou kyselou okurku, gothaj a případně jedno jablko.

 

Majonézu smícháme se stejným množstvím jogurtu, asi lžičkou hořčice, troškou cukru a trochou láku z okurek. Přimícháme do salátu a necháme přes noc rozležet.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.