Jihočeský vánoční houbový kuba

My míváme na Štědrý den k obědu jen rybí polévku, ale poměrně častým postním jídlem bývá na svátečním stole kuba. Recept jsem převzala z kuchařky Regionálních pokrmů od Jaroslava Vašáka.

300 g trhaných krupek
40 g vepřového nebo husího sádla
30 g cibule
sůl
3/4 l masového vývaru nebo vody

30 g sušených hub
20 g sádla
kmín
2 stroužky česneku
majoránka
mletý pepř (nemusí být)
trocha sádla na pokropení pokrmu a vymaštění pekáče

Sušené houby dáme do hrníčku, zalijeme 2 dl studené vody a necháme nejméně 3 hodiny namáčet.

Krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat.
V kastrolu na 40 g sádla osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme krupky a trochu je opražíme. Osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou, zakryjeme pokličkou a doměkka vaříme (nejlépe v troubě).

Namočení houby vyjmeme z hrníčku, vymačkáme přebytečnou vodu, na drobno je rozsekáme a na rozehřátém sádle podusíme s kmínem.

Zamícháme je do uvařených krupek, okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, popř. i pepřem, promícháme, dáme do vymaštěného pekáče, povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a v troubě rozehřáté na 180°C zapékáme asi 25-30 minut.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.