Kapr v trojobalu smažený či pečený

U nás večeříme tradičně kapra v trojobalu s bramborovým salátem.

porce kapra (půl podkovy)
sůl
šťáva z citrónu
hladká mouka
vejce
strouhanka
sádlo nebo olej

může být:
mléko
bílý pepř
kus mrkve nebo cibule na smažení
česnek na ochucení sádla při smažení
trocha másla na závěr smažení/pečení

Dopředu vykuchejte a naporcujte kapra. Osolte, pokapejte citrónovou šťávou a nechte v chladu. Můžete pro zjemnění namočit v mléce, do kterého můžete přidat trochu bílého pepře.

Kapra obalte v mouce, vajíčku a strouhance (můžete i dvakrát) a smažte nebo pečte v dostatečné vrstvě sádla či oleje (ke konci smažení či pečení můžete přidat pro chuť trochu másla). Průběžně otáčejte dle potřeby. Do tuku se doporučuje vložit trochu mrkve nebo cibule, aby se kůrčička nepřipálila, ale ještě jsem to nezkoušela.

Úplně nejvíc mi chutnal kapr v trojobalu pečený na sádle (do pekáče dejte alespoň jednu celou kostku sádla). Vkládejte do rozehřátého sádla do trouby rozpálené na 200°C a dopečte na 180°C. Nezapomeňte obrátit a pečte do zlatova. Trvá to sice déle, než smažení, ale je to výborné.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.