Hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem

4 porce:
necelé kilo hovězí kýty
špek (dle chuti a potřeby)
5 středních cibulí
8-10 stroužků česneku
trocha oleje
sůl, pepř

knedlíky:
90 dkg vařených brambor (= dát vařit asi kilo)
15 dkg hrubé mouky
15 dkg krupice
1 vejce
sůl

2 balení mraženého špenátového pyré
trocha mlíka
případně trocha česneku nebo cibulky

Večer předem uvaříme brambory a prošpikujeme maso. Maso osolíme, opepříme a přes noc naložíme spolu s rozpůlenými cibulemi do oleje.

Naložené maso krátce zprudka osmahneme na najemno pokrájeném špeku a troše oleje, aby se zatáhlo. Pak vložíme do pekáče, obložíme cibulí nakrájenou na čtvrtky, přiklopíme a dáme péct. Tak po čtvrt hodině, kdy už cibule pustí vodu, přidáme celé (nebo rozpůlené) stroužky česneku (ne dřív, aby se nepřipálil). Maso pečeme na 180°C asi dvě hodiny, zkrátka, až je hotové. Nepodléváme, šťávy z cibule je ažaž. Posledních asi 20 minut pečeme odklopené.

Asi po hodině a něco pečení začneme připravovat knedlíky. Vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Do velkého hrnce dáme vařit vodu (aby hotové těsto neleželo ladem). Přidáme mouku, krupici, vajíčko a sůl a vypracujeme rukama na těsto. Z toho pak uděláme 4 šišky a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 15-20 minut. Pak hned rozdělíme jednotlivé knedlíky. Pokud maso ještě není hotové (což se mi také stává 😉 ), dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme do peřin (a upozorníme na to ostatní členy rodiny ;-)).

Po vložení knedlíků do vody začneme připravovat špenát. Na másle zpěníme cibulku, přidáme špenát, trochu podlijeme a podusíme. ke konci přidáme trochu mléka. Můžeme dochutit také trochou česneku, ale není potřeba.
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.