Pravý domácí vaječný koňak

Zapomeňte na salko a tuzemák a připravte si letos výborný vaječný koňak třeba jen z vajec, cukru, lihu a špetky skořice (dle druhého receptu) nebo jemnější s mlékem. Vyberte si jeden z tradičních receptů. Oba jsou ze Zlaté úsporné kuchařky od Anuše Kejřové a já je dělám přesně dle jejích pokynů, tak si dovolím postup přepsat slovo od slova.

Recept č. 1 (ten dělám já)

1/2 l mléka (plnotučného)
kousek vanilky
1/4 kg práškového cukru
5 žloutků
1/4 l koňaku nebo čistého potravinářského lihu

1/2 litru dobrého mléka svaříme s kouskem vanilky, necháme vychladnouti a přecedíme přes pláténko. 5 žloutků a 1/4 kg práškového cukru třeme vařečkou půl hodiny (ve skleněné či porcelánové míse). Do utřeného přidáváme po lžicích připravené mléko a 1/4 l čistého lihu nebo koňaku, při čemž stále mícháme. Pak necháme hotový koňak ustáti a nalijeme do čistých lahví.

Recept č. 2

12 žloutků
38 dkg cukru krystal
1/2 lžičky skořice
1 l koňaku nebo čistého potravinářského lihu
Do hluboké porculánové (příp skleněné) mísy dáme 12 žloutků. 38 dkg tlučeného cukru a půl kávové lžičky jemné tlučené skořice. Vše mícháme asi půl hodiny vařečkou, až je to dobře promícháno a zpracováno. Pak za stálého dalšího míchaní přidáváme po lžíci koňaku nebo čistého pitného lihu. Celkem asi litr, S počátku přidáváme líh jen volněji, aby se nám žloutek nesrazil v malé kousky. Takto utřený koňak se pak nechá několik hodin na míse ustáti. Vystouplá pěna (která je též dobrá) se opatrně sebere a ostatní hotový koňak se slije do tmavě zbarvených lahví, dobře zazátkuje a k další potřebě uschová. Takto připravený koňak se podává místo jiného likéru

Já jen dodám, že do lahví, než je naplním likérem, naliji vařící vodu pro dezinfekci (za chvíli vyliji). Skladujeme na chladném, tmavém místě.

 

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.