Červená čočka Masoor Dhal

Nemáte rádi klasickou čočku s uzeným? Tak tady je jeden alternativní indický recept. Ale pozor, pro děti ani kojící maminky se nehodí, jelikož je poměrně hodně pálivý a kořeněný.

200 g červené čočky,
2 – 3 papričky chilli (bez jadýrek),
3/4 l vody,
1 polévková lžíce mletého koriandru,
1 čajová lžička mleté kurkumy,
2 – 3 bobkové listy,
2 čajové lžičky mletého kmínu,
2 rajčata oloupaná a nakrájená,
3 stroužky česneku,
1 cibule nakrájená na tenké plátky,
olej, sůl

Čočku propláchneme a v 3/4 litru vody (a velkém hrnci) přivedeme k varu a vaříme pak asi 5 minut.

Mezitím si oloupeme rajčata (to často z nedostatku času či chuti vynechávám) a nakrájíme na malé kostičky.

Čočku pak osolíme, přidáme rajčata, nadrobno nakrájené chilli papričky a koření. Zmírníme teplotu a ještě spolu povaříme dalších asi 10-15 minut.

Cibuli nakrájíme na kolečka a česnek nakrájíme na drobno. Na pánvičce společně osmahneme do zlatova (nejdřív cibuli a když začíná sklovatět, přidáme česnek). Pak klademe na talíře na hotovou čočku.

K tomuto jídlu podáváme jako přílohu rýži (nejlépe natural, basmati nebo jasmínovou). Přílohu doporučuji jednak proto, že luštěniny s rýží jsou z nutričního hlediska výborná kombinace, ale i z důvodu čistě pragmatického. Jídlo je totiž, jako každý správný indický pokrm, značně pikantní. Rýže se tedy hodí pro zjemnění.
Zvlášť u rýže natural je vhodné, aby byla připravovaná tak, jak rýže má být. Rýži si odměříme do hrnku (asi 1/2 hrnku pro dvě osoby), propláchneme a do hrnce doplníme 2x tolik vody (= hrnek vody na půl hrnku rýže). Jen lehce osolíme špetkou soli, přiklopíme a vaříme, dokud se voda nevyvaří. Poslední zbytek vody můžeme nechat odpařit při vypnuté plotně (hrnec zůstává přiklopený). Spousta lidí slévá i rýži (stejně jako těstoviny), nicméně zvlášť u té natural je to škoda, protože se tím odplaví většina minerálů a vitamínů (známá je hlavně pro vitamíny skupiny B, které jsou celkem odolné vůči teplu (ne všechny), nicméně se rozpouští ve vodě, tudíž slitím se rýže o tyto vitamíny ochuzuje).

Těhotenství, kojení a malé děti:

Toto jídlo je hodně pálivé a kořeněné, proto se nehodí pro malé děti a kojící maminky. Snad jen ve variantě bez chilli papričky a jen s trochou koření, ale nezkoušela jsem, jak by to chutnalo.

Bez „Éček“

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.