Čočka na kyselo

Kdo by neznal tuto novoroční klasiku. Recept opět víceméně přebírám z tradiční Zlaté úsporné kuchařky Anuše Kejřové.

350 g čočky (klasické hnědé)
1-2 cibule
sádlo
na špičku nože jedlé sody
sůl
ocet
trocha cukru
hladká mouka

Čočku přebereme, opláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou změkčenou troškou jedlé sody a vaříme půl hodiny. Poté vodu slijeme a na čočku nalijeme novou vařící vodu a vaříme do měkka. Solíme až hotovou měkkou čočku.

Mezitím, co se vaří čočka, si připravíme sladkokyselou omáčku:
Ze sádla nebo másla a hladké mouky uděláme zlatavou jíšku, zalijeme ji trochou studené vody a vymícháme do hladka.
Přidáme cca 1-2 lžíce octa, 1 větší lžíci cukru a zalijeme cca 2 dl vody. Dobře promícháme a necháme asi 20 minut povařit do zhoustnutí (když začne houstnout, mícháme). Poté omáčku osolíme dle chuti.

Uvařenou čočku smícháme s omáčkou a můžeme ještě společně pár minut prohřát. (Je možné také hotovou čočku dát do mísy a omáčkou zalít).

Zvlášť si dáme rozehřát sádlo, přidáme na drobno (či na půlkolečka) nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova. Takto připravenou cibulkou čočku sypeme na talířích nebo na servírovací míse.

Jako příloha se na Nový rok hodí uzené maso, volské oko a kyselá okurka. Ale můžete využít také jako jarní postní jídlo s vejcem a okurkou. Nedávno jsem někde viděla recept s pošírovaným vejcem, což bych ráda letos vyzkoušela, protože volská oka nemám moc v oblibě.

Zrychlená verze:

Čočku uvaříme dle návodu.
Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme moukou a chvíli osmahneme. Přimícháme trochu cukru a smícháme s uvařenou čočkou. Dochutíme solí a octem.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.