Čočková polévka

Pokud máte po ruce hovězí vývar, udělejte si tuto výbornou čočkovou polévku, jakou dělá moje babička. Třeba zrovna na Nový rok.

20 dkg čočky
10 dkg slaniny nebo uzeného masa
hovězí vývar
1 petržel
cca 1/6 celeru
2 stroužky česneku
majoránka
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky

Čočku necháme před vařením máčet (1-2 hodiny) ve studené vodě. Ve stejné vodě ji pak uvaříme do měkka.

V hrnci, na trošce oleje orestujeme na drobno pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu nebo hovězí maso a na drobno pokrájenou kořenovou zeleninu.

K tomu poté přidáme čočku, zalijeme vývarem a společně povaříme.

V kastrůlku si připravíme jíšku z másla a mouky, kterou polévku zahustíme, dochutíme prolisovaným česnekem, solí, majoránkou, případně polévkovým kořením.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.