Žemlovka s tvarohem a jablky

žemlovkaKomu by občas nezbylo nějaké pečivo. Dá se využít na strouhanku, do polévky, na nádivku a nebo si z něj udělejte žemlovku. Je to výborný podzimní a zimní recept, kdy jsou k dispozici čerstvá nebo přirozeně uskladněná jablka.

cca 5 ks staršího pečiva (mělo by být už trochu okoralé, kdyžtak si nechte tak půl dne „oschnout“ na teplém místě)
1,5 dl mléka
vanička měkkého tvarohu
5-6 jablek
rozinky dle chuti
vlašské ořechy dle chuti
asi 80-100 g cukru moučka
3 vejce
máslo
můžeme přidat také skořici (nebo jí lehce posypat hotovou žemlovku)
strouhanka na vymazání pekáče

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Do hlubokého talíře nalijeme mléko. Pečivo nakrájíme na plátky. 1/3 plátků namočíme do mléka, ihned vytáhneme a klademe namočenou stranou dolu.

Jablka nastrouháme na hrubo nebo nakrájíme na tenké plátky. Rozinky propereme.

Tvaroh vymícháme se žloutky, velkou lžící cukru, rozinkami, posekanými ořechy, plátkem másla, trochou mléka a případně skořicí a 1/2 poklademe do zapékací mísy na připravené plátky pečiva. Poté poklademe 1/2 připravených jablek.

Další třetinu pokrájeného pečiva namočíme rychle v mléce a poklademe na jablka. Poté na to dáme zbytek tvarohového krému, jablka a navrch opět pečivo namočené v mléce (namočenou stranou dolu). Poklademe tenounkými plátky másla a dáme zapékat na 160-180°C asi na 1/2 hodiny.

Mezitím si připravíme sníh z bílků a cca 60 g moučkového cukru. Když jsou vrchní plátky pečiva upečené do křupava, potřeme sněhem a ještě zapečeme do růžova (cca 5-10 min).

Můžeme lehce poprášit skořicí.

Tip:

Sníh z bílků, můžete namísto toho vmíchat do tvarohové směsi.

Těhotenství, kojení, malé děti:

Vhodná pro malé děti i při kojení. V těhotenství raději volte variantu bez skořice a se sněhem zamíchaným do tvarohu, aby se vejce dobře propekla.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.