Žemlovka z vánočky

Z běžného pečiva dělám raději tvarohovou žemlovku, ale z vánočky mám ráda tuto variantu bez tvarohu. Množství dle toho, kolik vánočky vám zbylo.

zbylá vánočka
jablka
rozinky
ořechy
skořice
cukr
trocha rumu
mléko
máslo
1-2 vejce

Zapékací mísu vymažeme máslem.

Vánočku nakrájíme na plátky. 1/3 namočíme rychle v mléce a klademe do zapékací mísy namočenou stranou dolu.

Jablka nastrouháme na hrubo (nebo nakrájíme na tenké plátky) a klademe do zapékací mísy na vrstvu vánočky. Posypeme propranými rozinkami, posekanými ořechy. trochou skořice a cukrem a zakapeme rozpuštěným máslem s troškou rumu.

Poté poklademe plátky vánočky smočené v mléce a opět následuje vrstva jablek, rozinky, ořechy, skořice, cukr, máslo s rumem a navrch opět vánočka (namočenou stranou dolu).

Na tu dáme plátky másla a zalijeme 1-2 vejci rozšlehanými s trochou mléka nebo smetany.

Pečeme do zlatova na 160-180°C.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.