Letní míchaný salát s avokádem či olivami

1 okurka hadovka
4 rajčata
2 bílé papriky
1 avokádo (nebo olivy, případně feta či balkánský sýr)
olivový olej
1-2 stroužky česneku (nemusí být)
cca 1/4 červené cibule (nemusí být)
čerstvé bylinky (nejraději mám s bazalkou a pár lístky meduňky, ale můžete přihodit také trochu saturejky, tymiánu, estragonu nebo oregána)
šťáva z asi 1/4 citrónu
sůl (nejlépe hrubozrnná)

Okurku a avokádo oloupeme, rajčata omyjeme a vše nakrájíme na kostičky, papriku na krátké proužky. Vložíme do mísy a promícháme. Případně přidáme na drobno či tenké půlkroužky pokrájenou cibulku.
Bylinky nasekáme a – nejlépe v třecí misce s tloučkem – utřeme se solí, šťávou z citrónu, prolisovaným česnekem a olivovým olejem.
Zalijeme tím salát, dobře promícháme a necháme chvíli rozležet chutě.

K salátu se hodí nejlépe bílé pečivo.
Tip:
Místo avokáda můžete dát olivy, případně také sýr feta nebo balkánský sýr. Nebo nechte jen čistý zeleninový základ.
Těhotenství, kojení, malé děti:
Pro malé děti a při kojení vynechte česnek a cibuli. V těhotenství se nedoporučují některé bylinky, jako bazalka nebo estragon.
Bez „Éček“
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.