1 okurka hadovka
4 rajčata
2 bílé papriky
1 avokádo (nebo olivy, případně feta či balkánský sýr)
olivový olej
1-2 stroužky česneku (nemusí být)
cca 1/4 červené cibule (nemusí být)
čerstvé bylinky (nejraději mám s bazalkou a pár lístky meduňky, ale můžete přihodit také trochu saturejky, tymiánu, estragonu nebo oregána)
šťáva z asi 1/4 citrónu
sůl (nejlépe hrubozrnná)
Okurku a avokádo oloupeme, rajčata omyjeme a vše nakrájíme na kostičky, papriku na krátké proužky. Vložíme do mísy a promícháme. Případně přidáme na drobno či tenké půlkroužky pokrájenou cibulku.
Bylinky nasekáme a – nejlépe v třecí misce s tloučkem – utřeme se solí, šťávou z citrónu, prolisovaným česnekem a olivovým olejem.
Zalijeme tím salát, dobře promícháme a necháme chvíli rozležet chutě.