Bulgur se zelím

Bulgur mám moc ráda, až mě zaráží, že jsem ho celkem dlouho nepřipravovala. Vzniká namáčením a sušením pšenice. Mimo jiné se při tomto procesu mění škroby na jednodušší cukry a tak je bulgur lehce stravitelný a proto vhodný pro děti.

150 g pšeničného bulguru
400 ml vody nebo vývaru
4 lžíce oleje
2 cibule
zelené bylinky (čerstvé nebo mražené): petrželka, bazalka, (případně čerstvá cibulová nať či jarní cibulka)
sůl nebo vegeta (já mám výborné koření typu vegeta ze středomoří)
1 menší zelí

Na široké pánvi osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme na hrubo nastrouhané zelí, osolíme (nebo přidáme vegetu) a na mírném ohni a bez přidání vody restujeme do křupava (cca 20 minut).

Přidáme bulgur, zalijeme vývarem a ještě společně dusíme asi 15 minut.

Pak přidáme nasekané bylinky, promícháme a přikryté poklicí necháme stát 10-15 minut.

Podáváme se salátem nebo rajčaty.

Tip:
Já to mám ráda jen tak a zatím jsem ještě s ničím nezkoušela, ale dá se podávat s lehkou omáčkou (jogurtová, bylinková, sýrová aj.) nebo použít jako nádivka do zapékané i čerstvé zeleniny (paprikové lusky, rajčata, cuketa).
Těhotenství, kojení, malé děti:
Toto jídlo není vhodné při kojení kvůli nadýmavým účinkům zelí a cibule.
V těhotenství a pro malé děti je vhodné.
Pokud použijete sůl nebo bio směs koření (př. Würzl), je tento recept bez „Éček“
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.