30-50 g uvařené špaldy nebo špaldového kernotta
4 cibule
máslo (50 g) nebo olivový či sezamový olej
hrst oloupaných mandlí
1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
sůl
bílý pepř
asi dl bílého vína (nemusí být)
2 rohlíky
tvrdý sýr (aromatičtější, př. Madeland nebo Ementál)
Špaldu nebo špaldové kernotto uvaříme. Špaldu propláchneme a můžeme před vařením namáčet 5-12 hodin ve studené vodě, poté vaříme cca hodinu v osolené vodě. Pokud nenamáčíme, vaříme déle, až bude „na skus“. Rychlejší je použít kernotto. To propláchneme a dáme vařit do osolené studené vody pod poklici asi na půl hodiny.
Cibuli nakrájíme na kolečka (nebo půlkolečka) a do zlatova osmahneme na másle nebo oleji. Přidáme na nudličky posekané mandle, osolíme, opepříme a ještě chvilku osmahneme, ale jen tak, aby cibule příliš nezhnědla.
Zalijeme vývarem se špaldou a povaříme asi 15-20 minut.
Pokud chceme přidat víno, svaříme ho krátce v kastrůlku a přidáme na konci varu do polévky.
Rohlíky nakrájíme na kolečka a do zlatova opečeme na másle či oleji. Dáme na plech, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby (nejlépe pod gril).
Polévku nalijeme do talířů a servírujeme se zapečenými rohlíčky.