Recept opět přebírám od Anuše Kejřové ze Zlaté úsporné kuchařky.
1/2 l mléka
8 dkg másla
11 dkg dětské krupičky
11 dkg moučkového cukru
4 žloutky
1/2 sáčku vanilkového cukru
trochu nastrouhané citrónové kůry (v pův receptu 2 dkg citronátu, což je kandovaná citrónová kůra)
5 bílků na sníh
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání forma na puding.
ovocná šťáva (třeba z kompotu)
Z půl litru mléka, špetky soli, 1 dkg másla a 11 dkg dětské krupičky uvaříme kaši a pak ji mícháme do vychladnutí.
Na míse umícháme 7 dkg másla a za dalšího tření, asi 15 minut (nebo použijeme ruční šlehač a ušetříme si čas :-)), přidáme 11 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, půl sáčku vanilkového cukru a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.
Do utřeného zamícháme zlehka vařečkou po lžících připravenou studenou kaši a hodně tuhý sníh z 5 bílků.
Formu na puding (ideálně tu starou s víčkem, ale hodlám to zkusit s keramickými a kovovými klasickými, tak dám pak vědět, jak se mi to povedlo) vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a hmotu do ní srovnáme. Vaříme v páře alespoň 40-50 minut do ztuhnutí. Necháme jen chvíli vychladnout a pak opatrně vyklopíme na talířek. Přelijeme ovocnou šťávou a ihned podáváme.