Krupicový puding s ovocnou šťávou

Recept opět přebírám od Anuše Kejřové ze Zlaté úsporné kuchařky.

1/2 l mléka
8 dkg másla
11 dkg dětské krupičky
11 dkg moučkového cukru
4 žloutky
1/2 sáčku vanilkového cukru
trochu nastrouhané citrónové kůry (v pův receptu 2 dkg citronátu, což je kandovaná citrónová kůra)
5 bílků na sníh

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání forma na puding.

ovocná šťáva (třeba z kompotu)

Z půl litru mléka, špetky soli, 1 dkg másla a 11 dkg dětské krupičky uvaříme kaši a pak ji mícháme do vychladnutí.

Na míse umícháme 7 dkg másla a za dalšího tření, asi 15 minut (nebo použijeme ruční šlehač a ušetříme si čas :-)), přidáme 11 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, půl sáčku vanilkového cukru a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.

Do utřeného zamícháme zlehka vařečkou po lžících připravenou studenou kaši a hodně tuhý sníh z 5 bílků.

Formu na puding (ideálně tu starou s víčkem, ale hodlám to zkusit s keramickými a kovovými klasickými, tak dám pak vědět, jak se mi to povedlo) vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a hmotu do ní srovnáme. Vaříme v páře alespoň 40-50 minut do ztuhnutí. Necháme jen chvíli vychladnout a pak opatrně vyklopíme na talířek. Přelijeme ovocnou šťávou a ihned podáváme.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.