Období od Tří králů do Popeleční středy, kterou začíná postní doba před Velikonocemi, je období masopustu. Je to doba bujarého veselí a co se jídla týče, tak se pořádaly tradičně zabijačky a jedlo se maso. Typickým sladkým jídlem pro toto období pak jsou koblihy. Jelikož maso (zvlášť pečené a dušené) a tučnější jídla jsou i základem zimního jídelníčku, budu se i já v tomto období více věnovat masitým a tučnějším a sladším jídlům. Ale všeho s mírou, takže i v tomto jídelníčku bude dostatek zeleniny. Takovou typickou zeleninou do zimního období je kysané zelí. Je to výborný zdroj vitamínu C v zimních měsících, kdy nám zahrádka leží pod sněhem. Pokud nemáte v plánu vařit tolik masa, inspirujte se v rubrice zeleninových jídel, jídel z brambor a sladkých jídel.
A také si o víkendu připravíme pomerančový džem.
Sobota:
1. snídaně: strouhaná jablíčka s mrkví, čaj
2. oběd: pečená kachna, houskový knedlík, zelí
3. večeře: dýňová polévka, zeleninový salát, pečivo, švédský koláč
upečeme švédský koláč
začneme chystat pomerančový džem
Neděle
1. snídaně: švédský koláč, mléko
2. oběd: dýňová polévka, roštěnky Eszterházy (více, ať zbyde na pondělní oběd), bramborová kaše
3. večeře: pórková polévka, knedlíky s vajíčkem, kyselá okurka
pomerančový džem – 2. fáze
Pondělí:
1. snídaně: müsli s mlékem nebo pečivo s medem, bílá káva
2. oběd: pórková polévka, zbylé roštěnky, domácí nudle
3. večeře: zbylá kachna v šouletu, kyselá okurka nebo syrové kysané zelí
pomerančový džem – závěrečná fáze
uděláme domácí jogurt
Úterý:
1. snídaně: jogurt s medem a ořechy, čaj s medem
2. oběd: kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi, kuřecí stehýnka po myslivecku, rýže (uvaříme více rýže, aby byla na zítřek na rizoto) sypaná sýrem
3. večeře: kuřecí vývar, lepenice
přes den upečeme chléb
připravíme si domácí žervé
Středa:
sn: chléb s pomerančovým džemem, bílá káva
o: kuřecí vývar, rizoto se žervé
ve: zapečené rybí file, bramborová kaše, rajčatový salát
připravíme si domácí salko
upečeme si domácí müsli
Čtvrtek:
1. snídaně: müsli s mlékem nebo jogurtem, čaj
2. oběd: zeleninová polévka, krupicová kaše s máslem a skořicí
3. večeře: zeleninová polévka, hovězí pečeně s pomerančovým džemem, opečené brambory
Pátek:
1. snídaně: müsli s mlékem, kakao
2. oběd: celerová polévka, bramborové placky se špenátem
3. večeře: vepřové na hořčici, rýže
nakoupíme na další týden