Houskový knedlík z domácí pekárny

Už je to hodně  dávno, co jsem dělala jinak, než v pekárně. Tyto jsou výborbné a snadné.

250 ml mléka (nebo 125 ml mléka + 125 ml vody)
1 vejce (nebo místo vejce – 1 lžíce oleje)
500 g hrubé mouky (může být i polohrubá)
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného droždí
3 hrsti kostek ze starších rohlíků (nemusí nutně být, ale vždy dávám)

Do pekárny nalijeme nejprve mléko a vejce (případně olej), poté nasypeme kostky z rohlíků, dále přisypeme mouku, uděláme důlek na droždí, do rohů dáme do důlků sůl a cukr.

Pekárnu nastavíme na program „těsto“.
Po vykynutí si dáme vařit vodu do velkého kastrolu (já dělám dvě šišky a vařím ve velkém oválném litinovém pekáči. Propracujeme těsto na pomoučněném nebo silikonovém vále, rozdělíme na 2 – 3 díly, vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout (není potřeba).

Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut (po 10 minutách otočíme). Uvařené knedlíky několikrát propícháme.
Krájíme kráječem na knedlíky nebo pevnější nití.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.