Hovězí pečeně s pomerančovým džemem

Tak tohle byl 15. března 2007 můj vlastní, úplně první zveřejněný recept na internetu.:-) Předám ho v úplně stejné podobě, jako tenkrát. Jen doplňuji, že římský hrnec už mi asi před 6 lety odešel a z toho pekáče mi to chutná asi víc ;-):

Budeme potřebovat:

hovězí kýtu (aspoň kilo, aby se to nevysušilo)
pomerančový džem (já používám domácí, v případě zájmu přidám recept)
sůl, skořici, pálivou papriku, grilovací koření, bazalku
rajčata
česnek, cibuli
čerstvé ovoce (jabka, hrušky, švestky,… co je po ruce)

Maso prošpikujeme podélně rozříznutými stroužky česneku, osolíme, malinko posypeme skořicí a hodně grilovacím kořením a pálivou paprikou. Nakonec přiměřeně potřeme pomerančovou marmeládou (jsou-li v ní i pomerančové slupky, tak ty odstraníme, aby nezhořkly). Dáme do mísy spolu s rozčtvrcenou cibulí a necháme tak půl dne (nebo přes noc) odležet.

Já osobně maso připravuju v tzv. římském hrnci (hliněný porézní hrnec, vše se dělá v páře, tudíž není potřeba podlévat ani hlídat, zda se nepřipaluje, ale dá se samozřejmě klasicky péct v pekáči – tam pak hlídáme, aby se maso nepřipálilo a podle potřeby podléváme a přeléváme šťávou). Před vložením na pekáč je dobré maso krátce zprudka osmahnout ze všech stran (ale to jistě znáte, aby se zacelilo a nepouštělo šťávu).

Maso dáme na plech a obklopíme čtvrtkami rajčat, česneku, cibule a ovoce. Ty pak také osolíme, malinko posypeme skořicí, grilovacím kořením a bazalkou (nejlépe čerstvou). A pak už jen všechno dohromady pečeme v přiklopeném pekáči. Až ke konci pekáč odklopíme a dopečeme.

Jako příloha se hodí klasické vařené brambory nebo opečené brambory s bazalkou a rajčaty.

Je to moje oblíbené jídlo, když má přijít kopa lidí. Taky proto, že se dá všemožně obměňovat. Třeba maso rozkrájet na kostičky a stejně připravit na pánvi. Taky to jde udělat bez pomerančového džemu nebo bez ovoce. Když to dělám na pánvi, často doplňuju rozčtvrcenýma bramborama pečenýma v troubě s rajčatama, cibulí (ta se k bramborům přidá až ke konci, aby se nespálila) a bazalkou (nebo potřené olejem s troškou medu, drceným česnekem a bazalkou).
Zkrátka fantazii se meze nekladou a vždycky to vyjde výborné.
Radost z přípravy a dobrou chuť!
Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.