Roštěnky Eszterházy

Tento recept na výborné maďarské jídlo mám z Velké evropské kuchařky. Je to tedy jeden z těch, na které si musím napsat nákupní seznam (nedá se jen tak splácat z toho, co mám doma, jelikož vše doma většinu pohromadě nemívám) a proto už jsme ho dlouho neměli.

4 plátky hovězí roštěné
sůl
mletý pepř
2 lžíce sádla
2 cibule
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
2 papriky
sladká mletá paprika
saturejka
200 ml hovězího vývaru (nebo vody)
200 ml bílého vína
1 lžíce hořčice
1 citrón
špetka cukru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
60g kaparů
250 ml zakysané smetany

Roštěnky na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme a opepříme. Po obou stranách je pak zprudka osmahneme na rozpáleném sádle.

Cibuli nakrájíme na drobno, přidáme do výpeku a zpěníme. Pak přidáme na nudličky pokrájenu mrkev, petržel, celer a papriky a osmahneme. Poté přidáme mletou papriku, trochu soli (pokud máme slaný vývar, není třeba) a saturejku, promícháme a ihned mírně podlijeme vývarem (nebo vodou). Vložíme roštěnky a pod pokličkou zvolna dusíme za občasného podlévání asi hodinu.

Poté přidáme víno, hořčici, citrónovou šťávu, špetku cukru a světlou jíšku připravenou z másla a mouky a povaříme ještě asi 20 minut.

Nakonec roštěnky zjemníme zakysanou smetanou, přidáme kapary a už jen prohřejeme.

Podáváme s maďarskými haluškami, širokými nudlemi nebo bramborovou kaší.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.