Pomerančový džem

V zimě obecně není moc co zavařovat, ale pomeranče jsou touto dobou v obchodech nejchutnější, tak právě v tomto období si z nich můžeme udělat džem.

1 kg pomerančů, nejlépe BIO
1,8 kg cukru (může být asi míň, mně to přišlo až moc sladký)
2 citróny
1,5 l vody

Pomeranče poctivě vydrhneme kartáčem ve vlažné vodě (nejlepší je použít chemicky neošetřené pomeranče), rozřízneme a vyndáme pecičky. I s kůrou je nakrájíme na tenké plátky, zalijeme vodou a dáme do chladna odležet.

Druhý den pomeranče zahřejeme k varu, rozpustíme v nich cukr a opět uložíme do chladna.

Další den je vaříme nejprve zvolna, až kůra zprůzrační a změkne, což trvá přibližně 2 hodiny. Pak pokračujeme ještě 30 minut v prudkém varu a nakonec přidáme šťávu z citrónů. Horký džem plníme sklenic, které jsme těsně předtím vydezinfikovali a nahřáli propláchnutím vařící vodou. Ihned uzavřeme a sterilujeme obrácením dnem vzhůru na 5 minut. Správně uvařený džem je průzračný a má lehce nahořklou chuť kůry.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.