Šoulet

Šoulet je typické židovské jídlo, které se tradičně připravuje den před šabatem a jí se o šabatu.  Tradičně se připravovalo dlouhým pomalým dušením přes noc. Hrnec se šouletem se pak odnášel na šabat, kdy je zákaz práce (včetně rozdělávání ohně), k pekařům do pece, aby zůstal teplý. Podělím se tu s vámi jak o tradiční recept, tak o rychlou bezmasou variantu (tu dělám já), kterou pak můžete použít jako přílohu k masu (třeba si v něm druhý den zapéct zbylé pečené maso – kachní, telecí, hovězí, jehněčí,…).

Šoulet má mnoho obměn. Především jde o kombinaci luštěnin (hrách, fazole, cizrna), krup (nemusí vždy být), cibule, česneku a masa (také nemusí být, pokud maso nejíte), v některých receptech jsou také brambory. Dám sem jeden základní recept, ale obměn může být spousta

  1. Tradiční recept:

1 kg tučnějšího masa (hovězí hrudí, plec nebo žebra; porcovaná kachna,…)
3 lžíce sádla
2 větší cibule
6-8 stroužků česneku
1 kg brambor (nemusí být)
250 g hrachu nebo fazolí
100g obilných krup
sůl
pepř

Nejlépe je na toto jídlo použít uzavíratelný litinový pekáč, nebo jiný těžký kastrol či pekáč.

Předem si namočíme hrách nebo fazole.

Na sádle osmahneme zprudka maso do hněda. Vyjmeme ho, přidáme sádlo, pokud je třeba a osmahneme na něm pokrájenou cibuli do sklovata. Pak přidáme na drobno nebo na plátky pokrájený česnek a ještě chvilku osmahneme. Pak do hrnce vrátíme maso, kolem rozložíme na čtvrtky pokrájené brambory (malé můžou zůstat celé), předem namočený hrách nebo fazole a kroupy. Každou vrstvu osolíme a opepříme.

Zalijte vodou a přiveďte k varu. Odeberte pěnu, přiklopte a na noc (nebo na 6-8 hodin) vložte do trouby vyhřáté na nízkou teplotu (110°C). Případně můžete péct i na normální teplotu cca 2-3 hodiny.

2. Bezmasý rychlý recept:

300 g hrachu (nebo jiných luštěnin: fazole, cizrna)
200g krup
2 velké cibule
3 lžíce sádla
6-8 stroužků česneku
sůl
pepř

Den předem propláchneme a namočíme hrách i kroupy (každé zvlášť).

Druhý den přidáme vodu, je-li třeba a každé zvlášť uvaříme.

Na pánvičce si na sádle osmahneme cibulku do sklovata, poté přidáme na drobno pokrájený česnek a následně hrách a kroupy. Osolíme, opepříme a společně osmahneme.

Můžeme podávat i jako samostatné jídlo, nebo jako přílohu k masu, případně šouletem vyložit sádlem vymazaný pekáč, na něj rozprostřít naporcované hotové pečené maso a zapéct v troubě. Hotové pečené maso také můžeme pokrájet na malé kousky a osmahnout spolu s hrachem a kroupami na pánvičce a pak třeba ještě i zapéci v troubě.

Helena Procházková
Píši a pořádám online kurzy pro všechny pořádkumilovné bordeláře (jako jsem já) a učím je objevit lásku k domovu skrze úklid a péči o domácnost.